Élet-Stílus

Különleges indiánfotó-kiállítás nyílik

Május 29. és július 10. között Edward S. Curtis és az észak-amerikai indiánok címmel fotókiállítás látható a Millenárison a Piros-Fekete Galériában. A tárlathoz június 7-én gyermekeknek és családoknak szóló Indiánnap is kapcsolódik.

Az Amerikai Nagykövetség és a Millenáris együttműködésében nyíló kiállítás fotográfiáin megörökített észak-amerikai indiánokból a jellem olyan nemessége és ereje árad, amely még ma is érezhető. Nem lehetséges elmenni a fényképek mellett úgy, mintha csak gyorsan átlapoznánk egy történelmi fotóalbumot. Az elismert fotográfus és etnográfus Edward S. Curtis célja az volt a felvételekkel, hogy bemutassa az észak-amerikai indián törzsek sokszínűségét.

Különleges indiánfotó-kiállítás nyílik 1

A kiállítás hatvan művészeti fotográfiát tartalmaz. A legtöbb nyomat azoknak a rendkívül ritka eljárásoknak az alkalmazásával készült, amelyet Curtis eredetileg használt leginkább nagyra becsült munkáinak létrehozásánál.

Ön is ellátogat a kiállításra? Készítsen fotókat, videót, írjon beszámolót, és töltse fel az FN Tudósítóra, hogy az Ön tudósítása is az FN Címlapjára kerülhessen!

A tárlathoz június 7-én gyermekeknek és családoknak szóló Indiánnap is kapcsolódik. Itt lesz Babusgató babáknak mamáknak, hennázás, kőfestés, üvegfestés, szélcsengőkészítés, Gryllus Vilmos koncertje, tárlatvezetés gyerekeknek az indián kultúráról indián furulyával, dobbal, nyúltánccal és körtánccal.

Különleges indiánfotó-kiállítás nyílik 1

Fellép a Mosquito Singers is, amely nem klasszikus együttes, hanem a síksági indián kultúra iránt elkötelezett baráti társaság. Tagjai között található filmrendező, képzőművész, építész, színész, diák, de a legfontosabb, hogy a civil élet számtalan ösvényét összeköti az észak-amerikai síksági indián kultúra mély szeretete. Az elhangzó dalok, amelyeknek hangszeres kíséretét tipikus indián dobkíséret adja, főleg lakota és sájen (cheyenne) énekek. Ezek hagyományos, autentikus módon szólalnak meg, visszavezetvén kicsit a hallgatót egy 120-150 évvel ezelőtti, mára már letűnt korba. Az eseményre lehet gyerekjegyet, felnőttjegyet és családi jegyet is váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik