Élet-Stílus

Vereséggel búcsúzott Frank Rijkaard

Utolsó hazai meccsén vereséget szenvedett a Barcelonával a holland mester, akit nyáron a kispadon Josep Guardiola vált. A katalánok az utolsó fordulóban még a harmadik helyről is lemaradhatnak. A Valencia, a Betis és a Getafe megmenekült a kieséstől, az utolsó forduló előtt még négy csapat reszkethet.

Frank Rijkaard utolsó mérkőzésére készült vasárnap a Nou Campban, miután a Barcelona vezetősége már jelezte, hogy nyáron új tréner érkezik. A katalánokkal két bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját nyerő holland szakember az idei szezonban elképesztő döntéseket hozott, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a Mallorca ellen is Rijkaard hibái kellettek a vereséghez.

A Nou Campban vasárnap estefüttyszó fogadta a katalán sztárcsapatot, a szurkolók elsősorban nem Rijkaard, hanem a klub elnöke Joan Laporta ellen tüntettek. A csapat gyengén teljesítő sztárjai is megkapták a magukét, Henryt, Eto’ót és Decót minden labdaérintésnél kifütyülték. Pedig a mérkőzés remekül indult, és 16. percben Thierry Henry egy nem túl erős, de rendkívülien pontos lövéssel megszerezte a vezetést a hazai csapatnak.

A fordulás után a nyáron feltehetően szintén távozó Samuel Eto’o növelte az előnyt az UEFA-kupába igyekvő Mallorca ellen. Rijkaard ekkor nyúlt bele a mérkőzésbe, és a hajrára lehozta a Decót és a barcelonaiak legjobbját, Lionel Messit. A középpályások helyére két fiatal csatárt küldött be a holland, és innentől kezdve nem sok értékelhető megmozdulása volt a csapatának.

Perceken belül két szerencsés, megpattanó lövéssel kiegyenlített a Mallorca, majd Edmilson kiállítását követően a 94. percben a győzelmet is megszerezte Güiza révén. A katalánokkal Bajnokok Ligája-szereplésért versenyben lévő Sevilla és Atlético Madrid győzött, így már eldőlt, hogy a BL csoportkörben induló Real Madrid és Villarreal mellett melyik az Atletico és a Barcelona léphet pályára az elsőszámú európai kupasorozat selejtezőjében.

A bajnoki címet múlt héten bebiztosító Real Madrid nem osztogatott ajándékokat, és a Zaragoza otthonából egy ponttal távozott. A szezon elején a BL-indulást zászlójára tűző együttes az utolsó fordulóig aggódhat, hiszen a közvetlen riválisok eredményei miatt kieső helyre csúszott vissza. A katasztrofális szezont futó Valencia viszont megmenekült, miután egy laza ötöst hintett a tökutolsó, és biztos kieső Levanténak.

A Getafének sem kell már aggódnia, annak ellenére, hogy a Valladolid ellenében csak egy gólnélküli döntetlenre futotta Michael Laudrup csapatának. A két biztosan kieső (Levante, Murcia) mellett a Huelvát, az Osasunát, a Valladolidot és a Zaragozát fenyegeti a veszély. A négy csapat közül egy, a következő hétvégén elbúcsúzik az élvonaltól.

Primera División, 37. forduló:
Almería-Recreativo Huelva 0-2
Gól: Munoz (24.), Pongolle (43.)
Kiállítva: Amoedo (45., Recreativo Huelva)

Athletic Bilbao-Racing Santander 0-0

Atlético Madrid-Deportivo La Coruna 1-0
Gól: Forlan (45.)

FC Barcelona-Real Mallorca 2-3
Gól: Herny (17.), Eto,o (56.), illetve Valero (67.), Webo (70.), Guiza (94.)
Kiállítva: Edmilson (90., Barcelona)

Levante-Valencia 1-5
Gól: Serrano (32.), illetve Villa (14., 30., 67.), Mata (35.), Angulo (66.)

Osasuna-Real Murcia 2-0
Gól: Dady (1.), Juanfran (53.)

Real Betis-Sevilla 0-2
Gól: Luis Fabiano (32.), Fazio (51.)
Kiállítva: Arzu (55.), illetve Alves (56.)

Valladolid-Getafe 0-0

Villarreal-Espanyol 2-0
Gól: Venta (31.), Pires (43.)

Real Zaragoza-Real Madrid 2-2
Gól: Oliveira (19.), Sergio (86.), illetve van Nistelrooy (26.), Robinho (77.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik