Élet-Stílus

A Börtönvonat és egy felejthető hazai

Franciás érzelmek (Szeretlek, Párizs!, Egyedül nem megy), amerikai cowboy-keménység (Börtönvonat Yumába) és lúzerkomédia (Lepattintva), távol-keleti triáddráma (Vértestvérek) és magyar kísérletező vágy (Lassú tükör). Heti moziajánló.


Börtönvonat Yumába


Ostobaság, hogy a veretes férfiregényeknek, a westernnek befellegzett. Számos mostani figyelemreméltó, így-úgy idézőjelbe tett, ironikus, átértelmezett, mai időkre adaptált megvillanása – Jesse James meggyilkolása, Vérző olaj és Nem vénnek való vidék – után itt egy „hagyományos” vadnyugati opus, amiben szinte minden kellék felvonul, ami ezt a műfajt naggyá és szerethetővé tette és teszi.

A Börtönvonat és egy felejthető hazai 1

A csóró farmer, Dan Evans (Christian Bale) elvállalja, hogy a hírhedt banditát, Ben Wade-et (Russell Crowe) a Yuma-i börtönbe vivő vonathoz „kalauzolja”, kétszáz dollárért, Wade bandája, indiánok és egyéb természeti és emberi veszélyek, halálos csapdái közepette.

A bevett műfaji fordulatok nem élnének annyira James Mangold filmjében, ha nem lenne neki Crowe-ja, és különösen a szerep-beleélési képességét ezúttal is csúcsra járató Bale-je. De van. Úgyhogy élnek.

BÖRTÖNVONAT YUMÁBA (3.10 TO YUMA)

színes, feliratos amerikai western, 117 perc, 2007, rendező: James Mangold, szereplők: Russell Crowe, Christian Bale, Logan Lerman, Dallas Roberts, Ben Foster, Peter Fonda, Vinessa Shaw, Alan Tudyk, Luke Wilson, Gretchen Mol, forgalmazó: Intersonic,
honlap

Lassú tükör

A Igor és Ivan Buharov, alias Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor – a korábbi alkotásaikhoz hasonló, nagy türelmet igénylő – harmadik játékfilmje a Lassú tükör. Illetve úgy játékfilm, hogy kísérleti, azaz: emberek jönnek-mennek, beszélnek, a dolgok meg történnek, a maguk rendhagyó módja szerint.

A Börtönvonat és egy felejthető hazai 2

A film Laci (Vasile Croat, azaz Horváth László) története, valós és kitalált motívumokat vegyítve, egy kór története, álomszerűen. Az amatőr filmezés bájára, a Super 8-as filmtechnikára fogékony másnapos bölcsészkarosok biztosan fognak nézhetőt találni ebben a filmben, pláne ha türelemmel és ásványvizekkel győzik. Nekünk nem sikerült.

LASSÚ TÜKÖR

színes, magyar dráma, 86 perc, 2007, rendező: Igor Buharov, Ivan Buharov, szereplők: Vasile Croat, Thúróczy Szabolcs, Bagdi Iván, Bagdiné Kovács Mária, Gut István, Veres Sándor, Lengyel Sándor, özv. Pallagi Jánosné, Vándor Csaba, Cserhalmi Sára, forgalmazó: Álomvadász Kft.,
honlap

Párizs, szeretlek!

A rövidfilm-összeállítás sajátságos filmműfaj, a közös téma lehet olyan banális, mint Párizs és a szerelem összefüggése, de a lényeg, hogy mindegyikben ott kell lennie ennek az érzelemnek. Egyértelműen, még ha finoman is van rajzolva.

A Börtönvonat és egy felejthető hazai 3

Huszonkét rendező szerte a nagyvilágból (franciától kezdve délafrikain és amerikain át japánig) vall egy kis személyeset a gall fővárosról és a szerelemről, tényleg nagyon különböző történetekben. Akad itt szerelmes vámpír, egymásba pistuló drogdíler és kuncsaft, a nagyváros egészébe belecsimpaszkodó amerikai turista, belőlük mindenki azt választja, amelyik a szívéhez közel áll.

Amellett, hogy felsorakozik a fél filmvilág (rendezők, forgatókönyvírók, színészek) a mozi mögött, a Párizs, szeretlek! szórakoztató és igazán szívet simogató alkotás. Utána úgy andalodik ki mosolyogva az ember a moziból, hogy „hááá”.

PÁRIZS, SZERETLEK (PARIS, JE T’AIME)

színes, feliratos francia–liechtensteini–svájci szkeccsfilm, 120 perc, 2006, rendező: Oliver Assayas, Frédéric Auburtin, Emmanuel Benbihy, Gurinder Chadcha, Sylvian Chomet, Ethan Coen, Joel Cohen, Isabel Coixet, Wes Craven, Alfonso Cuarón, Gérard Depardieu, Christopher Doyle, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Alexander Payne, Bruno Podalydès, Walter Salles, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa, Daniela Thomas, Tom Tykwer, Gus Van Sant, szereplők: Florence Muller, Willem Dafoe, Nick Nolte, Maggie Gyllenhaal, Joana Preiss, Bob Hoskins, Elijah Wood, Alexander Payne, Rufus Sewell, Natalie Portman, Gérard Depardieu, Ludivine Sagnier, Gena Rowlands, Steve Buscemi, Ben Gazzara, Emily Mortimer, Olga Kurylenko, Fanny Ardant, Juliette Binoche, Leonor Watling, Miranda Richardson, Barbet Schroeder, Gaspard Ulliel, Marianne Faithfull, forgalmazó: Odeon Video Kft.,
honlap

Egyedül nem megy

Az élet azért szép és semmiképpen sem magányos játék – hangsúlyozza Claude Berri rendező-forgatókönyvíró (Csábító a bejárónőm), egyébként meg producer (Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés, Ámen). A tizenkettedik Francia Filmnapokon debütált alkotás – aminek kapcsán főhősnője, Audrey Tautou és executive producere, Pierre Grunstein Budapestre látogatott – minden drámai kísérőhangja ellenére egy könnyen fogyasztható, derűs filmecske, előre gyanítható happy enddel.

A Börtönvonat és egy felejthető hazai 4

Adott négy, kényszerűen, az élet összegereblyézte kvázi kommunában élő figura, először is a jelentős alapterületű párizsi lakást tulajdonló dadogós fickó, aki képeslapokat árul, de színi karrierről álmodik, Philibert Marquet de la Tubelie’re (Laurent Stocker), és a nővadász, hányaveti, tiszteletlen szakács barátja, Franck (Guillaume Canet). Aztán „jön” a ház tetőterében lakó vézna kis Camille (Audrey Tautou), aki takarítónőként szorgoskodik, de első osztályúan rajzol, és amint megismerkedik Philibert-rel, csatlakozik a fiúkhoz. Nyugalom: ez még csak barátság. Franck ezt nem nézi jó szemmel, csak akkor kezd megenyhülni, amikor Camille vállalja, hogy felügyel a fiatalember idős nagyanyjára, Paulette-ra (Françoise Bertin). Innentől egyre inkább összeforr ez a sajátos négyes.

A szereplők feledtetik a történet karcsúságait, a film egyébként pedig jótékonyan hat a rozsdásodó jóreménység-generátorunkra.

EGYEDÜL NEM MEGY (ENSEMBLE C’EST TOUT)

színes, feliratos francia romantikusfilm, 97 perc, 2007, rendező: Claude Berri, szereplők: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker, Françoise Bertin, Firmine Richard, Alain Sachs, forgalmazó: Best Hollywood,
honlap

Vértestvérek

A múlt század harmincas éveinek Sanghaja a romlás és a bűn városa. Nagyokat csillog persze, ahogy kell, de ez a fény megtévesztő. Káprázat. Három (vidéki) becsvágyó fiatalember – Feng (Daniel Wu), Gang (Ye Liu) és Hu (Tony Yang) – érkezik ide, hogy boldoguljon, azonban útjaik elválnak, és egyre mélyebbre merülnek az erkölcsi fertőbe. Ebben a miliőben a testvér a testvérnek, a barát a barátnak a gyilkosa. Pláne, ha a triádok bűvkörébe kerülnek.

A Börtönvonat és egy felejthető hazai 5

A film erőteljesen hasonlít John Woo Golyó a fejbe című filmjére, vagy hát az a motívum, miszerint három ifjúkori barát felnőtten egymás ellen fordul – de nagyon –, elég közkeletű arrafelé. Alexi Tan rendező-forgatókönyvíró mostani variánsa látványos-pörgős darab, aki nem akar a külső mögé hatolni, annak tökéletesen ki is elégíti az igényeit.

VÉRTESTVÉREK (TIAN TANG KOU)

színes, feliratos tajvani–kínai–hongkongi dráma, 95 perc, 2007, rendező: Alexi Tan, szereplők: Daniel Wu, Ye Liu, Oi Shu, Tony Yang, Lu Lu, forgalmazó: Mokép Zrt.,
honlap

Lepattintva

A „Judd Apatow-fun factory” (40 éves szűz, Felkoppintva) idei minőségi mókája a Felkoppintva sajátos ellentéttestvére, vagyis pandanja, merthogy itt egy szakítástörténet elevenedik meg – még ha a vége jó is.

A Börtönvonat és egy felejthető hazai 6

A főszereplő Jason Segel forgatókönyve szerint a jelentéktelen zenészt, Petert dobja a tévésztár Sarah Marshall az erotomán brit rockisten, Aldous Snow kedvéért. A megtört szívű legény testvére tanácsára Hawaiira utazik felejteni, de ott kikbe botlik? Sarah-ba és Aldousba…

Még mindig működik az Apatow-recept, miszerint az emberiség nagyobbik fele lúzerekből áll, akik viccesek, ám szerethetők. S az, hogy az élet nagy problémái mindenkivel megesnek, legjobban okulni pedig úgy lehet, ha röhögünk rajta. Nicholas Stoller rendező (akivel a producer már dolgozott együtt a Dick és Jane trükkjei című filmjén) legalább olyan színvonalú vígjátékot készített, mint a tavalyi meglepetésfilm, a Felkoppintva volt. A kérdés az, mennyire fog hatni az újdonság varázsának ereje nélkül.

LEPATTINTVA (FORGETTING SARAH MARSHALL)

színes, szinkronizált amerikai romantikus vígjáték, 112 perc, 2008, rendező: Nicholas Stoller, szereplők: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Bill Hader, Russell Brand, Jonah Hill, Paul Rudd, Kala Alexander, William Baldwin, Jason Bateman, forgalmazó: UIP-Duna Film,
honlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik