Élet-Stílus

Magyar bejegyzéssel érte el a 10 milliót a Wikipedia

Nicholas Hilliard 16. századi miniatúrafestőről készült, magyar nyelvű bejegyzéssel érte el a szabad szerkesztésű enciklopédia, a Wikipedia, a mérföldkőnek számító 10 milliomodik bejegyzését - közölte a Wikipedia Alapítvány.

Jimmy Wales a „Wiki” alapítója elmondta, elképesztő az a tény, hogy az eredetileg angol nyelvű szájt mára 250 nyelven íródott bejegyzéseket tartalmaz. A tízmilliós cikk szám pedig olyan, amilyenről soha nem mertek álmodni. Mindez, mint hozzátette, ékes bizonyítéka a világ önkéntes együttműködésének.

2007-ben egyébként egy német tanulmány összehasonlított 50 wikipediás bejegyzést a Brockhaus enciklopédia szócikkeivel és megállapította, hogy webes lexikon jóval akkurátusabb, napra készebb és teljesebb cikkeket tartalmazott a vizsgált esetekben.

A szabad enciklopédiát persze számos kritikai is éri. A legtöbb a szerkesztetlenség, az objektivitás hiánya és tartalmi hiányosságok miatt. Egyesek szerint a Wikipedia, mint kezdeményezés remek elméleti alapokra épül, amelyek a valóságban valószínűleg megvalósíthatatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik