Élet-Stílus

Meneküljön a locsolók elől Madridba vagy Bécsbe!

admin
admin

2008. 03. 20. 07:00


Tojáshegyek és Schumann

Húsvéti vásárokkal, zenés programokkal és a már hagyományosnak mondható húsvéti komolyzenei fesztivállal készül a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére Bécs. A 19. alkalommal megnyílt Altwiener Ostermarkt fő jellegzetessége a negyvenezer tyúk-, fürj- és kacsatojás alkotta tojáshegy. A művészitől a csicsásig terjedő skálán a teljes szín- és mintaválasztékot felvonultató húsvéti tojáskínálatban mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A standoknál Ausztria különböző pontjairól érkezett kézművesek kínálják portékájukat: díszesen megmunkált húsvéti tojásokat, fajátékokat és az ünnep szerves részét képező ételeket. Amíg a felnőttek a standoknál nézelődnek vagy kóstolgatnak, addig a gyerekek bábjátékot nézhetnek vagy tojást festhetnek a húsvéti műhelyben.

Ritka dísztojások, spanyolországi körmenetek, húsvéti vásárok az ünnepekre

Ritka dísztojások, spanyolországi körmenetek, húsvéti vásárok az ünnepekre

Egy hatalmas piros tojás a jelképe a Schönbrunni kastély előtt berendezett húsvéti falunak, ahol a kézzel festett tojások mellett méhviasz gyertyák, fából faragott figurák, ólomkatonák, régi gyerekkönyvek, bádogjátékok, gyapjúból készült bárányok és rongynyuszik között válogathatnak az érdeklődők. A húsvéti marcipánműhelyben – cukrászok irányítása mellett – bárki elkészítheti a saját marcipánnyusziját vagy a csokoládéba mártott marcipántojásokat, miközben a háttérben halk dzsessz és soul szól.

A 12. alkalommal megrendezett komolyzenei fesztivál, az OsterKlang középpontjában az idén az „emberi hang” áll. Robert Schumann ritkán hallható oratóriuma, Az Éden és a Péri mellett programra tűzték Bach János passióját és fellép a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa is 15., 16. és 17. századi művekkel. A fesztivál a Bécsi Filharmonikusokkal veszi kezdetét, akik Nikolaus Harnoncourt vezényletével, neves szólisták és az Arnold Schönberg Chor közreműködésével Schumann oratóriumát mutatják be. A tíznapos rendezvénysorozat egy Beethoven-matinével ér véget húsvéthétfőn, amelynek főszereplője a sokoldalú zongorista, Melvyn Tan lesz.

Csábító húsvéti vásárok Bécsben

Csábító húsvéti vásárok Bécsben

Prágában az Óvárosi tér és a Vencel tér szolgáltatja a március 30-ig tartó húsvéti vásár helyszínét. A több mint 100 standon cseh népművészeti ruhába öltözött asszonyok kézműves árukat – többek között fababákat, cseh üvegtárgyakat, gyertyákat, hímzett ruhákat – és kézzel festett húsvéti tojásokat kínálnak, amelyre kérésre a vevő nevét vagy akár egy speciális üzenetet is felpingálnak. A prágai húsvéti vásár azonban nemcsak a vásárlás körül forog, az ételek (a szósszal leöntött, nyárson sült malac) és az italok (mint például a hideg Pilsner sör) is ugyanolyan hangsúlyt kapnak, mint a vásárfiák.

Csuklyások körmenete

Egyeseknek a spanyolországi Semana Santáról (nagyhét) minden bizonnyal a 2002-ben Mira Sorvino és Oliver Martinez főszereplésével készült Titkos rend című spanyol krimi jut az eszébe, amelyben a nagyhéten követnek el rituális gyilkosságokat Madridban. A Semana Santa már évszázadok óta a legfontosabb ünnepnek számít Spanyolországban, különösen Andalúziában (Sevilla, Valladolid, Toledo, Segovia, Burgos, Zamora és Cuenca városokban).

A városi fegyintézetekben is felvonulnak a csuklyás vezeklők (fotó: MTI/EPA)

A városi fegyintézetekben is felvonulnak a csuklyás vezeklők (fotó: MTI/EPA)

Már hagyománnyá vált, hogy a különféle testvériségek, vallásos egyesülések (cofradías) tagjai, akik általában egy-egy városrészben egymás közelében is élnek, a rájuk jellemző színű, rendszerint csúcsos süvegálarcba öltözve vonulnak végig a húsvéti körmenet során az óváros szűk utcáin, miközben érintik a székesegyházat. Sevillában például a virágvasárnap kezdődő és a húsvéthétfőn befejeződő körmenetet – amelyre közel 1 millióan kíváncsiak – mintegy 57 testvériség zárja a sevillai székesegyházban, amely a világ harmadik legnagyobb katedrálisa.

Természetesen helyi sajátosságok is akadnak: míg Aragóniában a körmenethez a nagypénteki dobolás is hozzátartozik, addig Madridban a csuklyások százai keresztet cipelnek, vagy béklyót erősítenek a bokájukra, így emlékezve Jézus keresztútjára és kínjaira.

Birkaszépségverseny és sonkaparti

Ha a húsvéti ünnepkor népszokásainak vagy éppen a tavaszköszöntő népszokásoknak (zöldágjárás, kiszehajtás) a felelevenítésére, megismerésére vágyunk, akkor irány a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol népművészek mutatják be a húsvéti tojás díszítésének a hagyományait. A Húsvétkertben a gyerekek húsvéti tojásjátékokat játszhatnak, többek között tojáskapkodásban, -gurításban és -ütésben mérhetik össze ügyességüket. A Játékudvarban már-már feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat lehet kipróbálni. A kétnapos rendezvény bábjátékkal, népzenei bemutatókkal, táncházzal, sőt birkaszépségversennyel is várja az érdeklődőket. Ha pedig megéheznénk, akkor kuglóffal, fonott- vagy kürtőskaláccsal, kenyérlángossal csillapíthatjuk éhségünket, miközben a kisebbek többek között tojásfestéssel, -patkolással, -karcolással, gyertyamártással, csuhéfonással és fonaljátékokkal ismerkedhetnek meg közelebbről.

Különleges dísztojások a siófoki gyújteményben (fotó: MTI)

Különleges dísztojások a siófoki gyújteményben (fotó: MTI)

Míg télapókor és karácsonykor a nagykarácsonyi Mikulás-házat a legideálisabb felkeresni, addig húsvétkor a hazai tojásmúzeumok egyikét. A siófoki és a zengővárkonyi tojásművészeti magángyűjteményekben különféle technikával készült (például viaszlevonatos, berzselt, batikolt, maratott, karcolt) kézműves- és iparművészi értékű dísztojásokat csodálhatunk meg. A Zengővárkonyban található Míves Tojás Gyűjtemény több mint 5 ezer darabból áll. A tojások 19 ország 55 tájegységéből származnak, elsősorban Európából, kiemelten a Kárpát-medencéből, de az állandó tárlatban megtalálhatóak a távolabbi tájak kultúráját bemutató, izraeli, kínai, indonéziai különlegesebb darabok is.

Amennyiben Siófok felé vesszük az irányt, az ottani tojásmúzeumban mintegy 2 ezer darab dísztojással ismerkedhetünk meg, akár múzeumi tárlatvezetés keretében. Sőt, a tárlat során a tojásdíszítések motívumvilágáról és a díszítőtechnikákról is lehull a lepel.

Ha már amúgy is Siófokon járunk, érdemes ellátogatni a Fő térre, ugyanis idén rendezik meg első alkalommal a Balatoni Húsvéti Napok-fesztivált. A rendezvény nem titkolt célja a hagyományteremtő húsvéti napok elindítása, mely elsősorban a somogyi húsvéti népszokásokat elevenítené fel. A népművészeti vásár, húsvéti sonkaparti, kézműves foglakozások (mint például hímes tojás készítése), koncertek, táncház, néptáncbemutatók, tojásfa állítása, nyuszi- és báránysimogató, kalácssütés, illetve húsvéti képeslapok kiállítása közül biztosan megtaláljuk a kedvünkre való programot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.