Élet-Stílus

50 éves az egyik legnépszerűbb szimbólum

admin
admin

2008. 03. 20. 15:22

Angol antinukleáris szimbólumként indult, de mára a béke legjobban ismert jelképévé vált a kör és benne, egy megfogalmazás szerint, a békegalamb lábnyoma.

A történelmibb megközelítés szerint a jel a vasútnál használt szemaforjelzések közül az N és a D jelek összevonásából született és ezzel a Nuclear Disarmament (a nukleáris leszerelést) fogalmazza meg. Ehhez kapcsolódik első megjelenése is, amely egy londoni, a Trafalgar térről induló antinukleáris megmozduláson volt, amikor a felvonulás résztvevői egy 50 mérföldes menet keretében tiltakoztak egy fegyvergyár ellen.

Az N és D szemafor jel

Az N és D szemaforjel


Gerald Holtom, az alkotó szerint műve az egyéni kétségbeesést szimbolizálja, amelyet Goya képén láthatunk, a kitárt kezét leeresztő, kivégző osztag előtt álló embert.

Az globális ismertséget az amerikai hippimozgalmak hozták meg a jelnek, amikor kitűzőként kezdték viselni, és egy csirke lábnyomához hasonlították az angolszász rovásírásban is megtalálható betűt, amely az eljövendő halált szimbolizálta számukra.

A jel azonban soha nem lett senki által védett jelkép, így mára a kereskedelemben milliónyi pólót, bögrét és gyűrűt díszítenek vele.

2006-ban a Hősök terén tömeg alkotta meg a jelet

2006-ban a Hősök terén tömeg alkotta meg a jelet

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.