Élet-Stílus

Az ígért pénz negyede jut a panelprogramra?

admin
admin

2008. 03. 18. 13:42

Idén 10 milliárd forintot fordít a kormány a panelprogramra, amiből mintegy 50 ezer lakást tudnak felújítani. A Fidesz szerint ez szemfényvesztés, a rendelkezésre álló összeg ugyanis csupán 2,5 milliárd forint.

A pályázattal eddig három alprogramot támogattak: a gépészet és a külső-belső hőszigetelés felújítását, valamint a nyílászárók cseréjét. Idén újdonság, hogy már a biotermikus és a napenergia felhasználására, valamint biomasszák felhasználására is van lehetőség – közölte Bókay Endre szocialista képviselő. Az igényelhető állami támogatás mértéke továbbra is a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum egyharmada, de lakásonként – az eddigi 400 ezer forint helyett – 500 ezer forint lehet.

Közölte, hogy a panelprogramhoz kapcsolódik az úgynevezett ökoprogram is, ennek során a lakások fűtésszabályozásáról, egyéni méréséről, valamint a korszerűtlen csőhálózat átalakításáról van szó. Ezeknél az igényelt állami támogatás mértéke a bekerülési költség maximum 35 százaléka, lakásonként 54 ezer forint. A képviselő kiemelte, hogy változatlanul igényelni lehet a Panel Plusz hitelprogramot, azaz az önerővel nem rendelkező lakóközösségek és önkormányzatok 15 éves futamidőre államilag támogatott 5-6 százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt.

Nem felel meg a valóságnak, hogy a kormány idén 10 milliárd forinttal támogatja a panelprogramot, ugyanis új pályázatra csak 2,5 milliárd forint jut, 7,5 milliárdot már az előző pályázatok költségeire félre kellett tenniük. Ráadásul a tavalyi év kimaradt ebből a kezdeményezésből – mondta László Tamás, a Fidesz parlamenti képviselője. A panelprogramban eddig is a jobb állapotú és jobb társadalmi összetételű panelházak pályázhattak, ez a különbség felerősödik majd az eddig is rosszul működő és most átgondolatlanul átalakított program miatt – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.