Élet-Stílus

Megkínzott állatok Draskovics előtt

admin
admin

2008. 03. 16. 16:40

Az állatkínzással kapcsolatos szakszerűbb és szigorúbb rendőri fellépést sürget két állatvédő szervezet Draskovics Tibornak írt levelében, amelyet több mint 32 ezer aláírással küldtek meg az IRM vezetőjének. A civilek felajánlják segítségüket a rendőrök kiképzésében.

Az állatkínzásos esetek döntő többségében a bejelentéseket érdemben nem vizsgálják, a bejelentésről jegyzőkönyvet nem vesznek fel, a helyszínre nem mennek ki. Amennyiben mégis, akkor a Btk. vonatkozó rendelkezését és annak valódi jelentését a rendőrök nem ismerik – fogalmaz a Lelenc Kutyamentő Egyesület és a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesület.

Több esetben küldték el a bejelentőt azzal, hogy az állat életben maradt, vagyis nem történt bűncselekmény: a büntethetőséghez azonban nem szükséges, hogy az elkövető az állat életét ténylegesen kioltsa, vagy maradandó egészségkárosodást okozzon, elég csupán, ha a cselekmény erre alkalmas legyen. A nyomozás során bizonyítékokat nem a rendőrség, hanem az állatvédők gyűjtenek, állva olyan költségeket is, mint például a boncolás. A megkezdett eljárást bűncselekmény hiányában gyakran megszüntetik – írják az igazságügyi és rendészeti miniszternek.

Forrás: Lelenc.hu

Forrás: Lelenc.hu

A két szervezet kezdeményezi, hogy a rendőröket – különösen az utcán szolgálatot teljesítők – részesüljenek külön oktatásban az állatkínzásos esetek jogi szabályozásáról. Ehhez felajánlják tapasztalataikat, és gyakorlati segítséget nyújtanának az oktatási tematika kidolgozásában, és az oktatás lebonyolításában. A legfontosabb témák, amit az állatvédők szerint a rendőröknek ismerniük kellene: Mi minősül állatkínzásnak? Mit tegyen a rendőr, ha állatkínzást észlel? Mikor köteles lefoglalni az állatot? Hová viheti a rendőr a lefoglalt állatot?

A levelet 34 289 magánszemély írta alá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.