Élet-Stílus

Világörökség lehet a Margitsziget

A főváros a Világörökség részévé kívánja tenni a Margitsziget teljes területét: a közgyűlés rövid és hosszú távú terveket fogadott el, és a XIII. kerületnek is akad majd munkája.

A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezni fogja a Világörökség kiterjesztését a Margitsziget teljes területére – a Margit hídi lehajtó és közvetlen környéke már része a világörökségnek. Ennek érdekében három határozatot fogadtak el.

A sziget egyre nagyobb látogatottsága miatt a közgyűlés operatív intézkedési tervet készít, ami azokat a rövid távú, azonnal meghozható intézkedéseket fogja tartalmazni, amelyek a terület jelenlegi állapotának javulását szolgálják. Ilyen például a behajtások felügyelete, a hulladékgyűjtés hatékonyabb szervezése, a rendőrség és a Fővárosi Közterület-felügyelet gyakoribb ellenőrzései.

A víztorony és a szabadtéri színpad madártávlatból (fotó: MTI)

A víztorony és a szabadtéri színpad madártávlatból (fotó: MTI)

Egy másik tervben olyan, hosszabb távon felmerülő problémákra keresnek megoldást, mint a közterületi rendezvények gyakoriságának felülvizsgálata, vagy a sziget gondnoksági teendővel, kezelésével kapcsolatos feladatok meghatározása is. A főváros kezdeményezni fogja, hogy a XIII. kerület – amelyhez közigazgatásilag a Margitsziget tartozik – készítsen a szigetre vonatkozó kerületi szabályozási tervet. Ez lesz hivatott arra, hogy megelőzze a nem kívánatos beépítéseket, túlépítéseket, szabályozza az esetleges fejlesztéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik