Élet-Stílus

Kammerer viszi a zászlót Pekingben

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán viszi a magyar zászlót a pekingi játékok megnyitóján - egyebek mellett erről döntött a MOB-elnöksége.

Pénteken Tatán ülésezett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Információk szerint a grémium először átfogó tájékoztatót kapott Mártha Dezsőtől, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Tanács (NDKT) elnökétől és Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetőjétől.

Szigorítás doppingügyben

Az NDKT vezetője bejelentette, hogy valamennyi, kvótát szerzett magyar sportolót legalább négyszer ellenőriznek az olimpia rajtjáig. Tiszeker Ágnes ugyanakkor jelezte, továbbra is akadnak olyan sportolók, akik nem veszik komolyan a holléti nyilvántartás vezetését – a MOB elnöksége ezért újabb szigorítást rendelt el. Kamuti Jenő főtitkár indítványára elfogadták, hogy annak az olimpiai kerettagnak, akit nem találnak az előre megadott helyen a doppingellenőrök, 48 órán belül jelentkeznie kell a MACS-irodában doppingvizsgálatra, ellenkező esetben súlyos szankciókkal, akár az ötkarikás csapatból történő kizárással is számolnia kell az illetőnek.

Hiányzik az állami segítség

Schmitt Pál elnök újból nyomatékosította, hogy súlyos, milliós nagyságrendű anyagi veszteséget okoz a MOB-nak, hogy a tavaly elfogadott, állami költségvetés által garantált 430 millió forintos olimpiai részvételi támogatás nemhogy nem érkezett meg a MOB-ba, de még szerződés sincs róla.

„Nekünk egy sor dolgot már ki kellett fizetnünk, így hitelt kell felvennünk a további kiadásaink fedezetére, amíg az állami pénz nem érkezik meg” – közölte az elnök, jelezve, hogy így kamatbevétel helyett kamatkiadásokkal kell számolni.

„A Magyar Olimpiai Bizottság már a tervezésnél pontosan tudta, hogy ez az összeg csak a támogatási rendelet február végén esedékes megszületése után, azaz márciusban vagy áprilisban érkezik meg hozzá” – reagált az MTI érdeklődésére Elbert Gábor sportszakállamtitkár, hangsúlyozva, hogy: „Ez a részvételi támogatás, a felkészülésre biztosított 1 milliárd 280 millió forintot – a rendszerváltás óta eltelt időt alapul véve példátlanul korán – már december és január folyamán megkapták a sportági szövetségek, ezt még a 2007-es költségvetésből biztosítottuk.”

Megmenekült a mátraházi edzőtábor

Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatója az olimpiai felkészülés fő színterét adó nemzeti sportközpontok helyzetéről tájékoztatta az elnökséget. Elmondása szerint folyamatosan fejlesztik a létesítményeket – többéves kívánságnak eleget téve nemsokára kész a tatai edzőtábor főépületének légkondicionálása -, igyekeznek eszközbeszerzésekkel segíteni a sportágak felkészülését, és rugalmasak az étrend összeállításánál is.

Végül örömmel jelentette be, hogy sikerült megmenteni a mátraházi edzőtábort, nem fogják privatizálni, az újjáépítést követően ismét a magyar sportot szolgálja majd a létesítmény.

Kammerer Zoltán a kiválasztott (MTI)

Kammerer Zoltán a kiválasztott (MTI)

Kammerer viszi a zászlót

A MOB elnökségének pénteki ülésén döntás született arról, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán viszi a magyar zászlót a pekingi játékok augusztus 8-ai megnyitóján, az április 26-án esedékes ünnepélyes fogadalomtételen pedig az Athénban aranyérmes sportlövő, Igaly Diána, valamint egy, a jövő héten kijelölendő vízilabdázó mondja majd az esküt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik