Élet-Stílus

Grosics Gyula 82 éves

Hétfőn ünnepli 82. születésnapját Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa. Grosics három világbajnokságon (1954, 1958, 1962) vett részt, 1952-ben olimpiai bajnok lett.

Az 1954-es világbajnokságon ezüstérmes csapat hálóőre 86 alkalommal állt a magyar labdarúgó-válogatott kapujában, közte 1953-ban az „Évszázad mérkőzésén”, amikor az Aranycsapat legyőzte az addig hazai pályán veretlen angol válogatottat.

A Fekete Párducnak nevezett hálóőr kivételes pályafutásának elismeréseként 1993-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjét, 1994-ben bekerült a Halhatatlanok Klubjába.

1995-ben a MOB Olimpiai Érdemérmét vehette át. Tíz éve őt választották az előző évszázad legjobb magyar kapusának, 2001-ben szülővárosában, Dorogon díszpolgári címet kapott.

Grosics Gyulát január 24. óta a Kútvölgyi Kórházban kezelik, ahova tüdőproblémák miatt került. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta, az intenzív osztályon fekszik, de az utóbbi napokban folyamatosan javult az állapota.

“Bár pontosan még nem lehet megmondani, hogy mikor, de közeledik az időpont, amikor Grosics Gyula elhagyhatja az intenzív osztályt” – mondta Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója. “A születésnapján természetesen az osztály is felköszöntötte, kapott egy tortát is. Grosics Gyula közérzete is sokat javult, ma már fel is kelt egy kis időre az ágyából. Bár az állapota változatlanul súlyos, de sokkal jobb, mint az elmúlt napokban volt.”

A kiváló hálóőrt vasárnap meglátogatta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és korábbi csapattársa, Buzánszky Jenő is, továbbá Kisteleki István az MLSZ-elnöke és Várhidi Péter szövetségi kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik