Élet-Stílus

Meddig piszmog Budapest?

A főváros találjon hathatós megoldást a budapesti szmog elleni harchoz, csökkentse a szmogriadó határértékeit, és ne az időjárásban bízzon, hogy egy erősebb szél kitakarítja helyettük a várost – kérik civilszervezetek a csütörtökön összeülő közgyűléstől.

A városi levegőt főleg a kipufogógázok szennyezik, a legújabb adatok szerint tavaly óta is romlott a helyzet, csak a fővárosban évente közel 2000 ember hal meg idő előtt a levegő porszennyezettsége miatt – áll a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub és a Greenpeace közleményében. A megbetegedések száma eléri a százezret, valamint az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi évtizedekben a tízszeresére nőtt.

A 70-es években Magyarországon néhány tizedszázalék volt az asztmások aránya a gyermekek között, szénanáthás gyermekkorút pedig szinte nem is lehetett találni. Most 4-8 százalék az asztmások aránya, és 10 százalék fölötti a szénanáthásoké.

A gyermekeket veszélyezteti leginkább a szmog (fotó:MTI)

A gyermekeket veszélyezteti leginkább a szmog (fotó:MTI)

A fővárosiak átlagosan akár 3 évvel kevesebbet élnek a szállópor-szennyezés miatt, egyesek akár 20 évet is veszíthetnek az életükből. A legkiszolgáltatottab helyzetben a gyermekek vannak, mert szervezetük a felnőttekénél kevésbé alkalmas arra, hogy lebontsa, méregtelenítse, vagy kiválassza a káros anyagokat. Budapesten ma 15-20 ezer légúti megbetegedésben szenvedő gyermek él. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani a civilszervezetek Budapest piSZMOG! kampányukkal.

A zöldszervezetek követelik a fővárosi vezetéstől, hogy ne piszmogjanak tovább, hanem cselekedjenek. Ahelyett, hogy ésszerűtlen döntéseikkel – mint például a tömegközlekedési viteldíjak emelése, vagy a parkolás ingyenessé tétele legnagyobb szmog idején – tovább rontják a budapestiek egészségét, csökkentsék a füstködriadó határértékeit.

Amennyiben a levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, a Fővárosi Önkormányzat a sajtó útján haladéktalanul értesítse a lakosságot a veszélyről. Ez sem az elmúlt évben, sem idén nem történt meg, pedig csak januárban több mint húsz alkalommal volt az egészségügyi határérték felett a levegő szennyezettsége – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik