Élet-Stílus

Időutazás párezer forintért

admin
admin

2008. 01. 18. 17:05

Időutazásra invitálják litván turisztikai illetékesek a szovjet múlt iránt érdeklődőket. A George Orwell regénye által ihletett, 1984 elnevezésű projekt keretében a résztvevőknek mindenekelőtt el kell jutniuk a fővárostól 25 kilométernyire lévő titkos bunkerba.

A 3 ezer négyzetméter alapterületű és a földfelszín alatt 5 méter mélyen fekvő létesítményt több mint harminc éve hozták létre, ahol az elképzelések szerint egy esetleges nukleáris háború idején üzemelhetne egy tévé- és rádióstúdió.

A “Back to the USSR” (“Vissza a SZU-ba”) időutazásra ellátogatók megszemlélhetik, hogyan nézett ki a szovjet idők kétemeletes, atombiztos bunkere. Egyórás földalatti séta 35 litasba, mintegy 2580 forintba kerül. A szervezők szerint a földalatti labirintusból kiszabadulva mindenki egészen másképp értékeli majd a demokratikus értékeket.

A földalatti labirintus bejárata (forrás: vilniusoutthere.com)


A bejáratnál szovjet egyenruhába öltözött, kutyás katonák fogadják a látogatókat, és leveszik tőlük a mobiltelefont, pénzt, fényképezőgépet, s a XXI. század egyéb “nélkülözhetetlen” kellékeit. Miután a turisták beöltöznek a szürke színű pufajkába, leereszkednek az ötméteres mélységben lévő bunkerba, ahol végignézhetnek néhány 1984-ben készült tévéhíradót, átélhetnek egy KGB-s kihallgatást, kipróbálhatják a gázmaszkot és a Kalasnyikov összeszerelését.

Aki pedig a „másik oldal” életére is kíváncsi, annak egy autentikus szovjet vacsorát (tokhal, kaviár) szolgálnak fel a kommunista párt központi bizottságának egyik üléstermében, melyet egy pohár orosz vodkával vagy konyakkal öblíthet le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.