Élet-Stílus

A fapados Dakar nem fél Mauritániától

admin
admin

2008. 01. 09. 17:05

A mauritániai véres események miatt fújták le egy nappal indulása előtt a Dakar-ralit. A fiatal és rendkívül szegény nyugat-afrikai országban a magyar Külügyminisztérium szerint nincs felfordulás, és a Mauritánián szintén áthaladó Budapest-Bamako szervezői sem aggódnak. A dakarosok egy titkos jelentés miatt döntöttek így.

A Dakar-rali francia szervezői (ASO) egy nappal az indulás előtt fújták le az idei többhetes versenyt. A rali lebonyolítása azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek Mauritániában, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek.

A 2008-as Dakar programjában hét mauritániai szakasz szerepelt. A karaván január 11-én érkezett volna meg a nyugat-afrikai országba, rajt és/vagy cél gyanánt érintette volna Smara, Atar, Nuáksut, Nuhadibu, Tidzsikja és Kiffa városát, majd 19-én állt volna tovább.

Titkos jelentések alapján döntöttek

A verseny évek óta keresztülhalad veszélyes vidékeken, eddig azonban mindig meg tudtak állapodni a harcolókkal. Ezek pontos menetéről megbízható információ szinte sosem jelent meg, így nem lehet tudni, hogy a fegyveresek mit kaptak cserébe azért, hogy a verseny idejére felfüggesztik harcaikat.


Elmarad a sivatagi show (vezess.hu)


A feszült mauritániai politikai helyzet, a francia turisták decemberi meggyilkolása még nem tántorította el a viadal szervezőit. A Dakar versenyigazgatója az események még a véres események után is úgy nyilatkozott, biztonságos lesznek az érintett szakaszok. A terroristák direkt üzengetése és a nyilvánosságra nem hozott biztonsági jelentések töltötték be az utolsó csepp szerepét a pohárban, így dőlhetett el az idei verseny sorsa.

Az ASO kelet-európai képviselője Szalay Balázs, kiemelte, hogy a verseny marokkói szakasza is fokozottan veszélyes volt, mivel a terroristák ezt az országot is megfenyegették.

Nincs állandó fenyegetettség

A világ egyik legszegényebb országaként Mauritánia a part menti olaj és gázlelőhelyek kiaknázásától vár a jövőben gazdasági növekedést. A 3,1 milliós ország, három másik arab államhoz hasonlóan felvette Izraellel a diplomáciai kapcsolatot, és az előző elnök alatt az Egyesült Államok szövetségesévé vált a „terror elleni harcban”.

A Mauritániai Turisztikai Hivatal szóvivője – még a törlés előtt – túlzottnak és kiváltképp alaptalannak nevezte az aggodalmakat, és azt mondta, a verseny lefújása rossz fényt vet országára. A Mauritániába való kiutazás nem, vagy csak a legindokoltabb esetben javasolt, a Külügyminisztérium álláspontja ebben megegyezik az Európai Unió véleményével. Habár a Mauritániában a napokban történt erőszakos cselekmények csak elszigetelt esetnek számítanak, az észak-afrikai terrorizmus természetét ismerve nem lehet kizárni, hogy hasonló merényletek az ország más pontján is bármikor is előfordulhatnak – nyilatkozta lapunknak a Külügyminisztérium Afrikai és Közel-keleti Főosztályának munkatársa.

A nagy kiterjedésű országban nincs felfordulás, állandó fenyegetettség sem jellemző – tudtuk meg a mauritániai közhangulatról érdeklődve. A Dakar rali azonban olyan esemény, mely a médiában kiemelt figyelmet kap, a szervezők ezért úgy döntöttek, hogy minimális esélyt sem adnak a terrorcselekmények megvalósulásának.

Ha a sokat bírált viadal jövője valóban komoly veszélybe került, az akkor Magyarországot is érintené, hiszen könnyen elképzelhető, hogy 2009-ben Budapestről rajtol a száguldás. A kormányt képviselő Ujhelyi István államtitkár erről december elején írt alá előszerződést Párizsban.

—-A bamakósok nem aggódnak—-

Kiadónk egyik munkatársa a tavalyi Budapest-Bamakó-ralin személyesen is megtapasztalhatta a mauritániai viszonyokat. Elmondása szerint a szervezők akkor úgy alakították ki az útvonalat, hogy a karaván elkerülje a veszélyesebb északi területeket. „Helyi fiatalok egy alkalommal megdobáltak a kocsikat, be is tört néhány szélvédő, de ezt leszámítva semmiféle attrocitásban nem volt részünk, és mi sem voltunk tanúi erőszakos cselekményeknek” – mesélt élményeiről Bálint Viktor.

A Budapest-Bamako-rali is érinti idei útja során Mauritániát. Az előzmények ellenére a többhetes futam szervezői úgy döntöttek, hogy a tervek szerint végigmennek az előre kijelölt szakaszokon. Villám Gézaként ismert Szabó Gál András, a rali szervezője a hivatalos honlapon közölte, hogy nem hajtanak fejet a terroristák fenyegetésének.


Csalódottak a magyar dakarosok (vezess.hu)


„A terrorizmus világunk egyik kellemetlen mellékterméke, amivel élni kell tudni. Ha a terroristák előtt meghajlunk, azzal legitimizáljuk a törekvéseiket és további zöld utat adunk a terror terjedésének. Nem hagyhatjuk, hogy terroristák irányítsák az életünket!” – olvasható a honlapon.

A szervezők szerint Mauritánia stabil és békés ország, ahol nem dúl polgárháború, nincs forradalom, nincs káosz és anarchia. A rendfenntartó erők maximális mértékben urai a helyzetnek, és az elmúlt tíz napban rendszeresen megerősítették, hogy fokozott figyelemmel védik a Budapest-Bamako indulóit.

Szabó szerint a Dakar-rali szervezői súlyos hibát követtek el azzal, hogy lemondták a versenyt. „ A helyzetet minden indulónak magának kell mérlegelni és az indulás személyes döntés kell, hogy legyen” – olvasható a rali honlapján.

Az első demokratikusan megválasztott elnök

Mauritánia a Francia Nemzetközösség részeként 1958-ban autonóm köztársaság lett, majd 1960. november 28-án elnyerte függetlenségét. A ritkán lakott ország 1976-ban elfoglalta a Spanyol Szahara déli részét, három évvel később azonban kivonult a területről a gerillatámadások miatt. Ezt követően sorozatos kormányváltásokra került sor egészen 1992- ig, amikor megtartották az első parlamenti és elnökválasztást.

Az országban azonban 2005-ben katonai puccsot hajtottak végre, melynek a 2006-ban megtartott demokratikus választás vetett véget, ahol az ellenzék megszerezte a parlamenti többséget. 2007. március 25-én megválasztották Sidi Ould Cheikh Abdallahit, aki azóta is Mauritánia élén áll az ország – nyugati megfigyelők szerint – első demokratikusan választott elnökeként.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.