Élet-Stílus

Gatlin fellebbez és bírósághoz fordul

Mindenképpen fellebbez négy évre szóló eltiltása ellen Justin Gatlin olimpiai és világbajnok, volt világcsúcstartó amerikai sprinter, és valószínűleg polgári bírósághoz is fordul.

A 25 éves sztár ügyvédje jelentette ki, egy nappal azután, hogy az ügyben döntő háromtagú bizottság nyilvánosságra hozta ítéletét, mely szerint Gatlin 2010. május 24-ig nem versenyezhet, azaz nem védheti meg idén Pekingben a 100 méteren szerzett ötkarikás bajnoki címét.

Jim Collins elmondta, az a céljuk, hogy az atléta 2001-es doppingügyét ne vegyék figyelembe a döntnökök, mert így a 2006-os vétség első hibának számítana, azaz két év eltiltást jelentene, s egyben azt, hogy Gatlin már idén tavasszal visszatérhetne, s esélye nyílna kijutni a pekingi olimpiára.

Megosztott döntés

A 2005-ös szabadtéri világbajnokságon három aranyérmet szerzett sportoló álláspontja nem meglepő, hiszen az ügyében eljáró bizottság számára is éppen 2001-es esete okozta a legnagyobb fejtörést, és az eltiltásról szóló döntés is csak 2-1 arányban született meg.


Gatlin fellebbez és bírósághoz fordul 1

Pkeingben már rajthoz állna (Getty)


Gatlin több mint hat éve az ifjúsági világbajnokságon bukott meg, mintájában amfetamin származékokra bukkantak. Akkor kétéves eltiltással sújtották, ám az ügyet újratárgyalták, ugyanis a sprinter bizonyítani tudta, hogy a tiltott anyag egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, amelyet gyerekkora óta húzódó betegsége miatt szedett. A dilemmát éppen az okozza, hogy annak idején a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elfogadta Gatlin érveit, ám egy évre mégis megbüntette, és soha nem jelentette ki, hogy vétlen volt az esetnél.

Az atléta ügye 2006-ban az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) – valamint az IAAF-nek és a NOB-nak – is komoly fejfájást okozott. Az USADA végül rendhagyó határozatot fogadott el: maximum nyolc évre szóló büntetést irányzott elő. Azaz a két lehetőség közül egy harmadikat választott: a második vétség automatikusan örökös eltiltással járt volna, míg az első eset figyelmen kívül hagyása után csak két évre szólhatna a büntetés.

Igazoltan szedte

Collins elmondta, azért szeretnék perre vinni az ügyet, mert az amerikai jogrendszer elítéli a szellemi, vagy testi fogyatékossággal élők negatív diszkriminációját, márpedig Gatlin gyerekkora óta bizonyítottan koncentrációs zavarokkal küzd, s ezért szedte a 2001-es lebukásért felelős gyógyszert. Azaz semmiképpen sem tilthatták volna el.

Az ügyvéd szerint van rá precedens, hogy egy amerikai bírósági határozat nemzetközi erőre emelkedett, ám azt elismerte, hogy arra nincs garancia, hogy ez ezúttal is így lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik