Élet-Stílus

Primera División: nem reális a címvédés

A szombaton rajtoló spanyol labdarúgó Primera División a Barcelona, a Sevilla és a Real Madrid versenyfutását hozhatja. Érdekes, hogy a sorból éppen a bajnoki címvédő királyi gárda lóg ki valamelyest.

Kapcsolódó linkek


spanyolfoci.lap.hu
sport.lap.hu

Tavaly nagy csatában dőlt el az aranyérem sorsa – a versenyfutást megnyerő Real Madrid az utolsó fordulóban biztosította be az elsőségét, és csak az egymás elleni eredmények figyelembe vételével előzte meg az ősi rivális, akkor címvédő Barcelonát.

A szombaton kezdődő bajnokság is kiegyenlítettnek ígérkezik, az esélyesek közé ezúttal is a Real Madridot, a Barcelonát és a Sevillát sorolják az értők azzal a kiegészítéssel, hogy a Valenciát és a nyáron acélossá váló Atlético Madridot sem lehet leírni.


Primera División: nem reális a címvédés 1

Thierry Henryval (középen) jelentõsen erõsödött a Barcelona (AP)


Pénz, pénz, pénz

Az élcsapatok a most sem sajnálták a pénzt új labdarúgók igazolására. A legtöbb pénz Madridban folyt el, a Real 119 millió eurót (30,7 milliárd forint) költött újakra, megelőzve az Atléticót, amely 78 millió euróval (20 milliárd forint) lett szegényebb a klubkasszát tekintve, míg a Barcelona „csak” 64 millió eurót (16 milliárd forintot) költött. A legjobban mégis a katalánok erősödtek, hiszen Henry (Arsenal) mellett Yaya Tourét (Monaco), Abidalt (Lyon) és Gabi Militót (Zaragoza) is megszerezték. Henry leigazolása persze egy kérdést is felvett, méghozzá azt, hogy a vele együtt négyre duzzadt – Messivel, Ronaldinhóval, Eto,’óval kiegészült – támadó kvartettből ki ül majd le a kispadra?

Válságülés Madridban

De ez legyen Frank Rijkaard gondja. A Real kispadján Fabio Capellót váltó Bernd Schusternek is akad problémája bőven, hiszen a fővárosi klub hiába igazolt majdnem egy tucat jó nevű labdarúgót (többek között Pepét, Saviolát, Drenthét, Sneijdert), csapat a felkészülési időszakban, kiváltképp a Sevilla elleni Szuperkupában kiábrándítóan szerepelt. A „sztárocskák” szerződtetése ellenére csapat lényegesebben gyengébbnek tűnik, mint a tavalyi, szerintünk nem reális a címvédése, a dobogó legalsó fokára tippelnénk a gárdát. A Real-vezetők egyébként a Sevilla elleni „égés” után – a nagyobb bajt megelőzve – össze is hívták a válságstábot, majd Heinzét (MU) és Robbent (Chelsea) is leigazolták. Hátha ez segít. A csúcsra visszakívánkozó Barcelona legnagyobb ellenfele a Sevilla lehet a bajnoki címért folytatott harcban, az elmúlt 15 hónapban öt trófeát gyűjtő andalúziai csapat együtt maradt (egyelőre Daniel Alves is a keret tagja), ráadásul De Mul (Ajax) és Keita (Lens) érkezésével még erősödött is.


Primera División: nem reális a címvédés 2

Arjen Robbentõl sokat várnak a Bernabeu Stadionban (AP)



Persze szokás szerint Valenciával is számolni kell, a csapat egészen biztos, hogy a BL-szereplést jelentő helyek egyikéért csatázik majd. Az Atlético lehet a bajnokság egyik kellemes meglepetése, Fernando Torres ugyan távozott, de olyan remekül csengő nevek gazdái érkeztek, mint Abbiati (Milan), Luis García (Liverpool) Forlán, (Villarreal), Simao (Benfica) vagy Reyes (Arsenal).

A Real a rekorder

A spanyol bajnokságban ez idáig a Real Madrid gyűjtötte a legtöbb aranyat (30), megelőzve a Barcelonát (18), az Atléticót (9), a Bilbaót (8) és a Valenciát (6). Érdekes, hogy a topligák (spanyol, német, olasz, angol, francia) közül a Primera División az egyetlen, amelyben nincs magyar játékos, a Stuttgartból Madridba szerződött Szalai Ádám egyelőre a királyiak B csapatában, a spanyol harmadosztályban érdekelt Real Madrid Castillában szerepel majd.

FN-TIPP:
1. Barcelona
2. Sevilla
3. Real Madrid

Az utóbbi évtized bajnokai:
1997: Real Madrid
1998: Barcelona
1999: Barcelona
2000: Deportivo
2001: Real Madrid
2002: Valencia
2003: Real Madrid
2004: Valencia
2005: Barcelona
2006: Barcelona
2007: Real Madrid

Átigazolási tábla (eurosport.com)

Primera División, 1. forduló
Szombati program:

Real Madrid-Atlético Madrid, 20:00
Sevilla-Getafe, 22:00

Vasárnapi program:
Athletic Bilbao-Osasuna, 19:00
Deportivo La Coruna-Almeria, 19:00
Racing Santander-Barcelona, 19:00
Real Mallorca-Levante, 19:00
Real Murcia-Real Zaragoza, 19:00
Recreativo Huelva-Real Betis, 19:00
Valencia-Villarreal, 19:00
Espanyol-Real Valladolid, 21:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik