Élet-Stílus

Sztrájkra készülnek a német légiirányítók

A német légiirányítók elsősorban bérük emelését szeretnék akciójukkal kicsikarni, amely várhatóan zavarokat okoz az egész európai légiközlekedésben.

Német becslések szerint a 8 ezer napi németországi légi járat háromnegyedében lehetnek zavarok, feltéve ha a légiirányítók kft.-je, a DFS Deutsche Flugsicherung GmbH nem kíván a kérdésben tárgyalóasztalhoz ülni és megállapodni. A légiirányítókat képviselő szakszervezet ígérte, hogy a sztrájkot, ha véglegesen határoztak róla, kezdete előtt 24 órával bejelentik.

A légiirányítókat foglalkoztató – állami – kft. szolgáltatásainak árát jövőre szeretné emelni, mert nyugdíjkasszájában 780 millió eurós lyuk tátong. Az idén a légi irányítás és ellenőrzés díjait vissza kellett tartani, de a légi forgalom, elsősorban a fapados társaságok növekvő sikerének és a német gazdaság élénkülésének köszönhetően fellendült, nagyobb bevételekkel kecsegtet. Ebből szeretnének részesülni a légi irányításban dolgozók is. Szakszervezetük 4 százalékos béremelést kér egyszeri jutalommal kiegészítve és új bérstruktúra bevezetését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik