Élet-Stílus

Hihetetlen értékeket rejt a debreceni Modem

Aki a Modem kiállítóterébe csöppen, meglepődik, hogy milyen hatalmas értékű kiállítást láthat. A kortárs művészeti központtal a lélekszám szerint a második legnagyobb magyar város igyekszik megmutatni, hogy nem véletlenül menekítette pont ide Kossuth annak idején a fővárost.

A legnagyobb tér


A Modemben található az ország legnagyobb egybefüggő kiállítótere is 1308 négyzetméterrel. Ezt mobil falakkal lehet felosztani. Komoly világítás- és biztonságtechnika, valamint klíma szolgálja ki a kiállítást. A harmadik emeleten a gyermekek számára kialakított múzeumpedagógiai terem is található, amelyhez egy vetítő is tartozik. A földszinten kap helyet az ajándékbolt és a kávézó.

A debreceni Modem bejárata előtt, a Baltazár Dezső téren az izlandi hadsereg partraszálló járművei, úgynevezett Planktonok fogadják a látogatókat, amikről kiderül, hogy azok sem nem hadieszközök, sem nem izlandiak, hanem már a művészeti központ részei, Lakner Antal munkái.

Gulyás Gábor, a Modem ügyvezető igazgatója a FigyelőNetnek elmondta, hogy múltkor izlandiak jöttek be az épületbe tiltakozni, amikor meglátták a téren a harci eszközöket. A kicsi szigetországnak ugyanis nincsen hadserege. Olyannyira elutasítják a katonai jelenlétet, hogy néhány héttel ezelőtt az utolsó amerikai katona is kivonult. Ezt a helyzetet használta ki a művész és kreált egy új hadsereget.

Antal-Lusztig kimeríthetetlen

A Modem igazi erőssége azonban hogy itt kapott helyet az ország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteménye, az úgynevezett Antal–Lusztig-gyűjtemény. Antall Péter debreceni ügyvéd még nagyapjától, Lusztig Sámueltől örökölte a műtárgyakat, majd ő is folytatta a képvásárlást. A gyűjteményben megtalálhatók Csontváry, Ferenczy Károly, a nagybányai festők, Rippl-Rónai, Uitz Béla, Kassák Lajos, Kondor Béla, Moholy-Nagy László alkotásai.

A kivételes műtárgyakat Antal Péter gyűjtő hosszú távú letétbe adta a városnak. Ez mintegy 3500 darabból áll. A most kiállított közel 400 műalkotást felvonultató kiállítás ebből ad egy ízelítőt. A címe 99 év, mert ez az az időszak, amelyet a kiállítás átfog.

Utazik a kiállítás

Az anyag hatalmas lehetőségeket jelent Debrecennek. A gyűjtő ugyanis folyamatosan vásárol, de amúgy is szinte lehetetlen bemutatni az egészet. Jelenleg a Modem mind a három szintjén ebből látható bemutató. Jövő áprilistól azonban úgy módosul, hogy a második és a harmadik szinten lesz majd látható egy reprezentatív bemutató, a földszinten pedig időszaki kiállítóhely lesz.

A gyűjtemény nemcsak a városnak jelent nagy lehetőséget, hanem a magyar művészet hírnevének is. A Modem ugyanis feldolgozza, és utaztatja is a kiállítást. Most tárgyalnak Finnországgal egy kiállításról, és jó eséllyel Olaszországba is elviszik a magyar képzőművészeti alkotásokat.

Moholy-Nagy például az egyik nagy büszkesége a Modemnek. Itt a magyar közgyűjtemények közül egyedülálló módon található hét komoly képe az alkotónak. Forgács Éva művészettörténész a FigyelőNetnek elmodta, hogy Debrecenben egyrészt az alkotó korai képei láthatóak. Ekkor elsősorban a vonallal próbált kifejezni mindent. Ezek a tintarajzok nagyon lineárisak. A késöbbi munkák során már inkább a fény foglalkoztatta (itt Moholy-Nagy már a fotózással is kísérletezett), transzparens, egymásba íródó, egymásba hatoló látványok látszanak.

Négy országból várnak látogatókat

A közönség nagyon kevés helyen tud eltartani kortárs művészeti központokat. A világon is talán csak egy ilyen ismert, a spanyol bilbaói központ, amely viszont építészetileg szenzáció, így sokan csak azért mennek, hogy megnézzék az épületet.

Magyarországon a múzeumok, galériák 99 százalékban állami vagy megyei önkormányzatok tulajdonában állnak. A Debrecenben megnyílt Modem kortárs művészeti központ azért is különleges, mert nem a megyei önkormányzaté, hanem a városé. Ez az első olyan nagyobb kiállítóterem az országban, amelyet egy város állami és európai uniós segítség nélkül épített meg 3 milliárd forintért.

Az ügyvezető igazgató szerint az ország második legnagyobb városának komoly potenciált jelent, hogy egy olyan régióban foglal el központi helyet, amely átnyúlik Szlovákiába, Romániába, Ukrajnába. A kulturális vonzereje jól érezhető ezekben az országokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik