Élet-Stílus

Az Aranylabda várományosai: Cannavaro

November 27-én hirdetik ki az idei Aranylabda-szavazás győztesét. Az addig hátralévő napokban bemutatjuk a France Football által alapított díj várományosait, ezúttal a világbajnok Fabio Cannavaróról esik szó.

A végére hagytuk a szavazás legnagyobb esélyesét, az egybehangzó sajtójelentések szerint is győztes Fabio Cannavarót, a Real Madrid világbajnok futballistáját. A spanyol illetve olasz lapok is tényként közlik a védő diadalát. Cannavaro lehet a negyedik olasz Gianni Rivera (1969), Paolo Rossi (1982) és Roberto Baggio (1993) után, aki megkapja a France Football magazin által létrehozott díjat. Érdekesség, hogy a hátsó alakzatba tartozó játékos utoljára 1996-ban kapta meg az Aranylabdát, akkor Matthias Sammer, a Borussia Dortmund védője nyert.

Kései debütálás

Koncentrált, a játékkal együtt élő hátvédnek tartják, aki kitűnő fizikuma révén teljes erőbedobással tud csapatáért küzdeni 90 percen keresztül. Ugyan nem kimondottan magas, de figyelemre méltó az emelkedése, és a levegőben is ugyanolyan határozott, mint a földön.

Karrierjét az akkoriban Maradona nevével fémjelzett Napolinál kezdte, de csak meglepően későn, 20 éves korában debütálhatott a Serie A-ban, pont későbbi csapata a Juventus ellen.

Az argentin legenda távozása után anyagi gondjai támadtak az egyesületének, és ezért eladták a Parmának. Itt játszott először Liliam Thurammal és Gianluigi Buffon-nal, az idei Aranylabda másik várományosával, és az olasz bajnokság legbiztosabb védelmét alkották. Carlo Ancelotti irányításával 1997-ben a Parma történetének legjobb szezonját a második helyen zárta. Pár évvel később az UEFA-Kupában és az Olasz Kupában ért a csúcsra Cannavaro, akinek a teljesítményére az Internazionalénél is felfigyeltek. 2002-ben Milánóba igazolt, de két évre rá már a Juvéban játszott, újra együtt Thurammal és Buffonnal. Itt nyerte 2005-ben első scudettóját a védő, amit idén is megismételt a csapat, ám a bundabotrány miatt mind a kettőt elvették az egyesülettől.


Az Aranylabda várományosai: Cannavaro 1

A királyi gárdánál (EPA)

Elhagyta az Öreg Hölgyet

Nyáron Cannavaro a Real Madridba igazolt. A 33 éves védő saját bevallása szerint hűséges maradt volna az Öreg Hölgyhöz, de a korára való tekintettel hozta meg a döntést. “Szeretnék mindig a legmagasabb szinten játszani, de erre a Juvénél nem volt lehetőségem, hiszen két évig nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában.” – indokolta a döntését a hátvéd.

Cannavaro már fiatal korában megízlelhette a siker ízét: kétszer is Európa-bajnokságot nyert az U21-es csapattal. A nagycsapatban 1997-ben mutatkozott be, és a mai napig 102 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt. Nála csak ketten, a legendás Paolo Maldini (126) and Dino Zoff (112) szerepeltek többször az olasz válogatottban.

Idén a csúcsra ért

Játszott a 1998, 2002 és természetesen az idei vébén, a legutóbbi két kontinensbajnokságra is elhívta az aktuális szövetségi kapitány. Paolo Maldini 2002-ben visszavonult a válogatottságtól, és ettől kezdve Cannavaro volt az azzurik csapatkapitánya. Az idei németországi világbajnokságon zseniálisan fogta össze a védelmet, amely mindössze két gólt kapott a végül aranyéremmel záró alakulatban, csak Cristian Zaccardo (öngól) és Zinadine Zidane (tizenegyesből) tudta bevenni Buffon kapuját. Cannavaro a határozottsága mellett rendkívülien sportszerűen játszott, az egész tornán egyetlen egyszer sem kellett figyelmeztetnie a játékvezetőknek.

Szakmai vélemény
Garami József, az MTK szakmai igazgatója:
Jó játékosnak tartom Cannavarót, de szerintem nem nyújtott olyan meghatározó teljesítményt klub illetve válogatott szinten, hogy idén övé legyen az Aranylabda. Remekül védekezik, jól szerel illetve helyezkedik, és ügyesen játssza meg a labdát. Az alacsony termete ellenére jó a fejjátéka, de a magasabb csatárok illetve az ellenfél védői gyakran lefejelik. Ezen kívül gyenge pontja nincsen véleményem szerint a játékának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik