Élet-Stílus

Akadémikusok a géntechnológiai törvény ellen

Nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a géntechnológiai törvény módosításáról szóló hírek kapcsán pénteken csaknem negyven akadémikus.

“Aggodalomra adnak okot a géntechnológiai törvény módosításáról szóló hírek, hiszen a készülő szabályozás gyakorlatilag gátolni kívánja a géntechnológiával nemesített (GM) növények hazai termesztését” – írták az országgyűlési képviselőknek szóló, az MTI-hez is eljuttatott levélben. Az akadémikusok rámutattak arra: a géntechnológia elleni kampányok génmentes Magyarországot követelnek, amiből látható a nagyfokú tájékozatlanság ezzel a csúcstechnológiával kapcsolatban.

“Európában példa nélküli, diszkriminatív törvény készül, amely korlátozza a magyar gazdák szabadságát a növénytermesztési technológiák kiválasztásában, figyelmen kívül hagyja a tudományos kutatási eredmények sokaságát, gátat szab a versenyképességnek a bioenergia hatékony megtermelésében” – fogalmaztak.

A levél írói úgy látják, hogy Magyarország vélt vagy valós rövid távú érdekeihez szabja törvényét, győzni látszik a felszínesség, figyelmen kívül maradnak a géntechnológia nyújtotta lehetőségek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a környezetbarát mezőgazdasági technológiák megalapozásában.

Az aláírók szerint “elhalasztjuk a nagy lehetőséget arra, hogy Magyarország európai vetélytársait megelőzve kezdeményezőként támogató törvényi hátteret biztosítson a géntechnológia nyújtotta előnyök kihasználásához”.

“Kutatói elkötelezettségünkből fakad a kérés, hogy a jelenlegi törvénytervezet ne kerüljön végszavazásra, hanem előkészítése maradjon napirenden, és ezzel lehetőség nyíljon egy európai színvonalú, a közösségi alapelveknek megfelelő szabályozási rendszer megalkotására” – olvasható a nyílt levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik