Élet-Stílus

Könyvtár az egész világ

A „bookcrossing”, amely leginkább a kincskereső játékokhoz hasonlít, még kevésbé ismert Magyarországon, így bizonyára kevesen tudják, hogy jelenleg 19 könyv vándorol országszerte megjelölve, vagy épp vár megtalálásra egy kávézóban vagy egy pályaudvaron.

A bookcrossing az Oxfordi Angol Kéziszótár szerint annyit jelent, hogy otthagyni egy könyvet egy publikus helyen, legyen az egy park, vagy kávézó, abból a célból, hogy mások rátaláljanak, elolvassák, majd ők is továbbadják. A www.bookcrossing.com magát a világ legnagyobb könyves klubjaként aposztrofálja, több mint 500 ezer regisztrált felhasználóval. Nem csupán kincskeresőjátékként próbál funkcionálni, fórumot és kapcsolatteremtési lehetőséget biztosít a könyv és az olvasás szerelmeseinek, bárhol is éljenek a világon. Make the whole world a library – vagyis tedd könyvtárrá az egész világot, szólít fel a honlap.

Hogy hogyan? A „3R”-folyamattal, ami magyarul annyit jelent: olvass, regisztrálj, majd „engedd szabadon a könyvet a vadonba”, vagyis hagyd ott valahol, ahol valaki más is rátalálhat. Jelenleg 94 országban három és fél millió könyv vándorol, becsomagolva és kóddal megjelölve, olykor országhatárokat is átlépve. A legtöbb gazdája eddig egy Németországban útjára bocsátott Gerard Hoffnung könyvnek volt, eddig 228 kézen haladt át elindulása óta, és ezalatt járt például Franciaországban és Svájcban is.

A könyvvadászathoz, jobban mondva a könyvek megtalálásához kevesebb szerencse kell, mint először hinnénk: a honlapon megtalálhatóak a könyvek legutóbbi „ottfelejtésének” helyei, sőt, minden megtalálónak és újra elrejtőnek kötelessége a honlapon regisztrálni, és megjelölni a kötet legfrissebb tartózkodási helyét. Innen már csak szerencsére, időben érkezésre, na meg szemfülességre van szükségünk, hiszen például a Déli pályaudvaron elrejtett Hermann Hesse kötet elég sok helyen tartózkodhat.

A honlapon azt is megtudhatjuk, hogy az útjukra bocsátott könyveket megtalálták-e már, vagy még mindig rejtekhelyükön várakoznak. Érdemes tehát utánanézni és kincsvadászatra indulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik