Élet-Stílus

Extrémsportok a vásznon

Október utolsó hétvégéjén tartották az amatőr extrémsport illetve hip-hop filmeket felvonultató negyedik XAFT-ot (Alternatív Film Találkozót) a Toldi moziban. Idén 62 kisfilm közül választották ki a díjazottakat.

A fiatalok – sportágtól függetlenül- már régóta nézik a különböző tengerentúlról érkező extrém sportokkal (többek között gördeszka, bmx, szörf, snowboard) foglalkozó videókat. A kisfilmek lényege, hogy erőteljesen a látványra épülnek. Az ilyen jellegű filmeket a külföldi cégek minden évben, nem kis költségvetéssel, a legjobb sportolókkal forgatják le, amely filmek aztán bejárják az egész világot, népszerűsítve az adott különleges sportokat. E forrásokból táplálkozhatnak a rajongók: információkat kaphatnak, és megismerhetik a legújabb trendeket.

Magyarországon ez a fajta filmkészítés csak a fiatalok előtt ismert, akik saját házi videóik segítségével tanulnak és osztják meg trükkjeiket egymással. Ezt a hiányt igyekszik betölteni a XAFT, ami évente nyújt nyílt fórumot és segítséget a minél színvonalasabb magyar alkotások elkészítésére, hiszen a szervezők szerint itt az ideje, hogy még többen megismerjék az alternatív sportok képviselőit.

A találkozó idén először ki szeretett volna törni a sportok „skatulyájából”, így minden extrém, aktív időtöltésről készülő filmmel nevezhettek az alkotók. Talán ennek is köszönhető, hogy hússzal több (összesen 62) pályamű érkezett be, mint tavaly. A zsűri a látvány, az ötlet, a zene, a film felépítése mellett a közösségre gyakorolt hatást is értékelte. A 600 000 forint összdíjazású verseny támogatója, immár sokadik alkalommal a Sprite és az Oakley volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik