Élet-Stílus

BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának

Akárcsak két héttel ez előtt ismét megtréfálták Jose Mourinhóék a BL-címvédőt, és ezzel biztosan továbbjutottak. Szintén tizenhat között van már a Bayern, a Liverpool, az Eindhoven és a Valencia.

A csoport

A Barcelona mindenképpen vissza akart vágni a két hete Londonban elszenvedett vereségéért, és az első pillanattól kezdve össztűz alá vette Hilario kapuját. Nem is kellett sokat várnia a Nou Campot zsúfolásig megtöltő drukkereknek a katalánok első góljára: Boulahrouz ügyetlenkedett egy sort a labdával a felezővonalnál, amire Deco csapott le, és a bal szélről középre húzott, majd 19 méterről jobb alsóba bombázott. Petr Cech és Cudicini sérülése miatt lehetőséget kapó Hilario későn vette észre a labdát, és esélye sem volt a védésre.

Az első negyedórában varázsolt a Barcelona, de már ekkor látszott, hogy rendkívülien feszültek a játékosok, az olasz bíró pedig enyhén szólva is kérdéses ítéleteivel csak fűtötte az indulatokat.

A Chelsea szépen lassan összeszedte magát és ekkor valóban látványos focinak örülhettek a pártatlan nézők. Félóra elteltével azonban egyre több volt a kisebb-nagyobb szabálytalanság, állandóan állt a játék, Farina játékvezető pedig számolatlanul szórta a sárgákat: Ashley Cole-nak kettőt is adott, de az elsőt utólag Lampardnak könyvelték el, így maradhatott a pályán az Arsenaltól igazolt hátvéd.

A második félidőben ugyanott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták, ritkán lehetett látni focira emlékeztető pillanatokat a mellesleg egytől-egyig fantasztikus játékosoktól. Az egyikük, név szerint Lampard az egyik ilyen szituáció végén nem

Tabellák

A csoport állása
1. Chelsea 10 pont
2. Werder Bremen 7
3. FC Barcelona 5
4. Levszki Szófia 0

B csoport állása
1. Bayern 10 továbbjutott
2. Internazionale 6
3. Sporting Lisboa 5
4. Szpartak 1

C csoport állása
1. Liverpool 10 pont továbbjutott
2. PSV Eindhoven 10 továbbjutott
3. Galatasaray 1
4. Girondins Bordeaux 1

D csoport állása
1. Valencia 10 pont továbbjutott
2. AS Roma 7
3. Olympiakosz 2
4. Sahtar Doneck


BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának 1

BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának 2

mindennapi találatot szerzett. Az angol válogatott a tizenhatoson belül rosszul vett le egy labdát, kisodródott az alapvonalig, ahonnan briliáns technikával a hosszú sarokba helyezett.

Nem sokáig örülhettek azonban a Chelsea szurkolók, hiszen az addig halovány Ronaldinho állva hagyta állandó kísérőjét, a holland Boulahrouzt, és külsővel a középen érkező Gudjohnsen elé tálalt, akinek már könnyű dolga volt.

A későbbiekben is taposták, rúgták egymást a két csapat játékosai, de gól hosszú ideig nem született. Már ünnepelt a hazai közönség, amikor Drogba egy zseniális villanással kiegyenlített, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta a Barcát.

A Werder ugyanis magabiztos játékkal simán megverte a még mindig pont nélküli Levszki Szófiát, és ezzel feljött a csoport második helyére. A brémaiak vezető góljához egy kapitális kapushiba kellett, és aztán percek alatt még kettőt berámoltak Kloséék.

A fiatal, mindössze 18 éves Mihajlov kapus nem tudott lekezelni egy hazaadott labdát, ami így becsorgott. Két perccel később Baumann fejjel növelte az előnyt, majd újabb két perc múlva Frings is mattolta a második találatnál tehetetlen, de ezúttal ismét szerencsétlenül mozgó fiatal portást.

B csoport


BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának 3

Figo birkózik Moszkvában (AP)

Az Inter nagyon értékes három pontot szerzett a Szpartak Moszkva otthonában. Az olasz csapat már a második percben megszerezte a vezetést, és mint később kiderült a győztes találatot az utóbbi hetekben kirobbanó formában játszó Cruz révén. Az osztrák Martin Stranzl hatalmas luftja után Zlatan Ibrahimovic csapott le a labdára, majd tanárian hozta játékba középen érkező csatárt, akinek 9 méterről csak a kaput kellett eltalálnia.

Az oroszok ezután, és szinte az egész mérkőzés alatt mezőnyfölényben játszottak, de csak nagyon ritkán jelentettek veszélyt Julio Cesar kapujára. Roberto Mancini együttese hagyta, hogy labdázgasson az ellenfél, de a tizenhatosnál rendre megállították a hazai rohamokat, és a gyors ellentámadásaikban állandóan benne volt a gólveszély.

A második félidő is kis híján Inter találattal kezdődött, de Figo beadását Ibrahimovic öt méterről nem tudta befejelni. A svéd csatárnak később is lett volna alkalma eldönteni a találkozót, de így az olasz drukkereknek végig izgulniuk kellett. A 78. percben például óriási szerencséje volt a kedvenceiknek miután Siskin 30 méteres bombája a felső lécen csattant.

A kvartett másik mérkőzésére nem érdemes sok szót fecsérelni. A Bayern München gólnélküli döntetlent játszott hazai pályán a Sporting Lisboa ellen, de ezzel az eredménnyel is bebiztosította a helyét a legjobb tizenhat között. A portugálok számos ígéretes helyzetet kidolgoztak, de a befejezést rendre elügyetlenkedték, a másik oldalon pedig szinte csak Roy Makaay volt veszélyes a
BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának 4

Makaay-nak nem ment a góllövés (AP)

kapura, de a hollandnak sem volt szerencséje.

C csoport

A két favorit már a negyedik játéknapon lerendezett minden fontosabb kérdést a C jelű kvartettben. A Liverpool és a PSV egyaránt hazai pályán tudott nyerni, így mindkét csapatnak 10-10 pontja van és ezzel biztos továbbjutó. A Liverpool a Girondins Bordeaux-t, a PSV pedig a Galatasaray-t intézte el különösebb nehézségek nélkül, és most már csak a csoportelsőség, illetve az UEFA-kupás szereplést jelentő harmadik helyezés sorsa kérdéses.

A Liverpool végig jobb volt francia ellenfelénél, és a 23. percben Xabi Alonso egy mutatós kapáslövéssel előnyt szerzett 2005 BL-győztesének. A Bordeaux hiába próbálkozott a reményei elszálltak, amikor a második félidőben Markus Merk egy Materazzit idéző mozdulat miatt leküldte a pályáról Fernandót. A kiállítás után negyedóra alatt még kétszer beköszönt a hazai csapat és a Girondins-nek még csak szépítésre sem futotta, így negyedik BL-meccsén maradt gól nélkül.


BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának 5

Cocu-éknak már nem kell izgulniuk (AFP)

Hasonló forgatókönyv szerint zajlott a Galatasaray hollandiai vendégjátéka. Az esélyesebb PSV hosszú ideig nem tudta bevenni a bátran védekező törökök kapuját, de miután a vendégcsapat Tomas kiállítása után megfogyatkozott, a második félidőben megtörték Eric Gerets együttesének az ellenállását. A holland tréner csapata a továbbiakban már csak a harmadik helyben reménykedhet.

D csoport

Kis híján meglepetés született a csoport mindkét találkozóján, de a Valencia és az AS Roma végül menteni tudta döntetlenre hazai mérkőzését, és ezzel mind a két gárda jó úton halad a legjobb tizenhat felé.

A Valencia kétszer is hátrányba került hazai pályán a Sahtar Donyeck ellen, de végül az egy pont is elégnek bizonyult. Az ukrán csapat minden mindegy alapon játszott, és már harmadik percben gólt szerzett Jadson bődületes szabadrúgás góljával. Morientes egy negyedóra elteltével egyenlített, de a Donyeck a 28. percben ismét eredményes volt: ezúttal Fernando találta el nagyon jól a labdát. A Valencia hosszú időn keresztül csak kereste az ukránok második
BL: nem sikerült a visszavágás a Barcának 6

Totti fontos gólt szerzett (Getty)

góljára a megfelelő választ, ami végül a húsz perccel a meccs vége előtt érkezett Ayala jóvoltából.

Az AS Roma sem kényeztette el varázsfocival a szurkolóit, Totti ráadásul tizenegyest is hibázott. A Pireusz játékosai tudták, hogy mindenképpen három pontot kell szerezniük, ha reális eséllyel akartak pályázni az egyik továbbjutást jelentő helyért.

A kezdés az ő elképzeléseik szerint alakult, hiszen Julio Cesar a 18. percben vezetést szerzett a vendégcsapatnak. Negyedóra elteltével Totti egyenlíthetett volna büntetőből, de a fővárosiak tizesének erős, de nem különösebben helyezett lövését Nikopolidis hárította. Az olasz középpályás a 66. percben tette jóvá a hibáját, és ezzel pontot mentett csapatának.

A csoport
Levszki Szófia (bolgár)-Werder Bremen (német) 0-3 (0-3)
Gól:
Mihajlov (33.-öngól), Baumann (35.), Frings (37.)

FC Barcelona (spanyol)-Chelsea (angol) 2-2 (1-0)
Gól:
Deco (3.), Gudjohnsen (58.), illetve Lampard (52.), Drogba (92.)

B csoport
Bayern München (német)-Sporting Lisboa (portugál) 0-0

Szpartak Moszkva (orosz)-Internazionale (olasz) 0-1 (0-1)
Gól:
Cruz (1.)

C csoport
FC Liverpool (angol)-Girondins Bordeaux (francia) 3-0 (1-0)
Gól:
Luis Garcia (23., 76.), Gerrard (72.)
Kiállítva: Fernando (60. Girondins Bordeaux)

PSV Eindhoven (holland)-Galatasaray (török) 2-0 (0-0)
Gól:
Simons (58.), Koné (84.)
Kiállítva: Tomas (38. Galatasaray )

D csoport
Sahtar Doneck (ukrán)-FC Valencia (spanyol) 2-2 (2-1)
Gól:
Jadson (2.), Fernandinho (28.), illetve Morientes (18.), Ayala (68.)

AS Roma (olasz)-Olympiakosz (görög) 1-1 (0-1)
Gól:
Totti (66.), illetve Julio Cesar (18.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik