Élet-Stílus

Fészekdúló vadnyulak

Ausztrál környezetvédők nagyszabású rágcsálóellenes programra készülnek, hogy megvédjék a Macquarie-sziget lakóit a vadnyulak randalírozásának következményeitől.

A Macquarie-sziget Tasmániától 1500 km-re délkeletre helyezkedik el. A 34 kilométer hosszú és öt kilométer széles szárazföld mintegy négymillió tengeri madár, köztük két veszélyeztetett albatroszfaj, költőhelyéül szolgál. A szigeten él még mintegy 850 000 pár császárpingvin és százezer fóka. A Macquarie-sziget 1997 óta a Világörökség része.

A szigetre az 1800-as évek elején európai tengerészek nyulakat telepítettek, és ez ma igencsak megnehezíti a többi, ott élő állat életét.

Ezek a vadnyulak ugyanis jócskán elszaporodtak, és mára több hegyoldalon is kiirtották a füvet. Ezáltal egyrészt madárfészkeket semmisítettek meg, másrészt a gyepszőnyeg eltűnése felerősíti az erózió hatását, és földcsuszamlásokhoz vezet, amelyek igen veszélyesek az ott élő emlősök számára is.

Az elmúlt hónapban húsz alkalommal jeleztek földcsuszamlást a szigeten, és ennek számos pingvin esett áldozatul, kicsinyeivel együtt.

Az Ausztrál Zöld Mozgalom 7,5 millió dolláros programot tervezett a kártékony rágcsálók visszaszorítására, melynek egyik módszere a gyógyszeres fogamzásgátlás és sterilizálás, a másik pedig az állomány speciális vírussal való megfertőzése és ezáltal részleges kiirtása lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik