'56
Élet-Stílus

Kecskemét

Kecskeméten délelőtt elindul a munkások felvonulása a Szeszgyárból és a Lakatosüzemből. A pártbizottság elnöke Daczó József megtilta, hogy a katonaság fegyvert használjon, így aztán a tömeg akadálytalanul távolítja el a középületekről a vörös csillagot. Mikor azonban az ÁVH épületébe akarnak behatolni a katonaság mégis lead pár figyelmeztető lövést. Ezután a tömeg dühe a szovjet emlékmű ellen fordul, ledöntése után a tüntetők nagy része a börtönhöz vonul, amelyet el is foglalnak és a rabokat szabadon engedik.
Késő délután a tüntetők a rendőrség elé vonulnak és fegyvert követelnek. Szinte egyedülálló módon a rendőrök engedélyezik pár civil felfegyverzését. Majd a rendőrség épületébe behatolók ellen sem használ fegyvert. Ott József századost ezért a későbbiekben letartóztatják.
A demonstárció éjszaka aztán erőszakos jelleget ölt. A fegyverekkel is rendelkező tömeg elfoglal több középületet, így a postát, a vasútállomást és a katonai bíróságot is. A Fő térre vonuló tömeget végül páncéltörő ágyúból leadott figyelmeztető lövéssel akarják szétoszlatni. A demonstrálók azonban visszlőnek és szórványos harc színtere lesz a város központja. A harcokba négyen meghallnak (egy katona és három civil). A harcok még másnap is folytatódnak.
Éjaszak a helyi felkelők egy csoportja elfoglalja a nagykőrösi és a jászkarajenői rendőrörsöt és Tiszakécskén is megrohamozzák, de innen végül visszaverik őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik