Élet-Stílus

Kiváló évjárat lesz az idei Villányban

Az átlagosnál kevesebb, de kiváló minőségű az idei szőlőtermés a neves Villányi borvidéken, ahonnan a termelők a nagy évjáratok alkalmával készülő, igazi csúcsborokkal örvendeztethetik meg a fogyasztókat – mondta a villányi hegybíó az MTI-nek csütörtökön.

Spiegel Zsolt beszámolt arról, hogy bár a szüret még javában tart, a leszedett fajtákról elmondható: mennyiségük a szokásosnál 10-15 százalékkal kevesebb, levük azonban magasabb természetes cukorfokkal került a hordókba.

Példaként említette a kékoportót, amelyet 18 feletti cukorfokkal szüreteltek, és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a gazdák azt jelzik, hogy beltartalmi értékeit tekintve az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb termését hozta.

A hegybíró utalt rá, hogy az 1600 hektár területű borvidék ültetvényein idén viszonylag nehezen indult a rügyfakadás, a tavasz csapadékos volt, viszont a júliusi napsütés és kánikula mézédessé érlelte a szőlő bogyóit.

A kedvező kilátások ellenére a termelők az augusztusi sok eső miatt aggódni kezdtek, a szeptember és az október azonban hosszú, napsütéses, kellemes őszt hozott, ez pedig mind a gyümölcs érésének, mind a szüreti munkálatoknak kedvezett.

Spiegel Zsolt közlése szerint jelenleg a kékfrankost szedik, ezt a késői fajták, a pinot noir, a cabernet franc és a cabernet sauvignon szüretelése követi. Ha az idő a mostanihoz hasonló lesz, ezekből a fajtákból is zamatokban, illatanyagokban, kellemes savakban gazdag nedűk készülhetnek.

Hozzátette: az átlagosnál kisebb mennyiség és a jó minőség okán Villányban és környékén a szőlő ára is magasabb, mintegy 130 forint kilónként, és várhatóan a borok ára is emelkedni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik