Élet-Stílus

Ella Fitzgeraldra emlékeztek a Tháliában

Tíz éve távozott az élők sorából minden idők egyik legnagyobb jazz-énekesnője, Ella Fitzgerald. Az ő emléke előtt tisztelgett Szőke Nikoletta és a Jazzclusive október 8-án a Thália Színházban.

A koncert Ella Fitzgerald 1970-es budapesti koncertjének hangulatát és repertoárját idézte meg a magyar és külföldi sajtóarchívum felhasználásával. A műsor érdekessége volt, hogy a fellépőkhöz csatlakozott Lengyel Tamás színművész, aki korabeli idézetekkel és a jazz-díva életéből vett töredékekkel kalauzolta a közönséget a dalok közt. Ez tette lehetővé, hogy a hallgatók beleképzeljék magukat a 60-as 70-es évvekbe és elképzeljék, milyen érzést válthattak ki az akkori közönségből. Különösen Amerikában, ahol akkoriban a fekete énekesek különösen nagy diszkriminációval találták magukat szembe. Fitzgerald nyilván mindenhonnan kitűnő tehetségének köszönhette, hogy mégis világszerte ismertté vált.

A dalokat a Thália Színházban a szintén különleges tehetségű Szőke Nikoletta tolmácsolta Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dob) és Szakcsi Lakatos Róbert (zongora) közreműködésével. Az énekesnő és a zenészek közti összhang mindvégig fennmaradt, igazi örömzenélés volt az este, élén a dívával, aki mindenkit elkápráztatott. Szőke Nikoletta ezen az estén Ella Fitzgerald volt, ízig-vérig, ami valljuk be, merész vállalkozás. A koncerten elhangzott többek között a Savoy című klasszikus, és a mindenki által ismert A-tisket, A-tasket, melyet a művésznő íróként is jegyzett.

Ella és Chick Webb

Ella 1934-ben tűnt fel a harlemi Apolló Színház amatőr tehetségkutató versenyén, ahol Bardu Ali, a Chick Webb Band frontembere azonnal felfigyelt rá, és beajánlotta Chick Webbnek. Webb alkalmazta is a 17 éves tehetséges lányt, s Ella olyan hírnevet szerzett az – egyébként addig sem éppen ismeretlen – együttesnek, amelyet Webb elképzelni sem mert volna.

A művésznő első lemezfelvétele Love and Kisses címen 1935-ben volt, legnagyobb slágere, A-tisket, A-tasket 1938-ban jelent meg. Chick Webb 1939-es halála után Ella átvette a zenekar vezetését, 1940-től pedig szólistaként szerepelt világ körüli turnékon és európai fesztiválokon.

Jazz at the Philharmonic

Részt vett a Jazz At The Philharmonic elnevezésű koncertsorozaton, melynek keretein belül olyan zenei nagyságok léptek színpadra, mint például Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Oscar Peterson. 1955-ben Oscar Peterson triójával szerepelt. 1956-67 között készített, 19 lemezből álló sorozatában Richard Rodgers, Cole Porter, George Gershwin, Duke Ellington, Jerome Kern, Irving Berlin és Johnny Mercer 250 dalát énekelte el a maga összetéveszthetetlen stílusában: improvizációiban értelmetlen szótagokat használva, a hangjával a trombitát és a szaxofont utánozva. Ella Fitzgerald többször szerepelt Lois Armstronggal is.

Betegsége miatt az 1980-as években egyre kevesebbet koncertezett. Háromszor érdemelte ki az Év Dzsesszénekesnője elismerést, nyolcszor kapott Grammy-díjat. Olyan nagyszerű albumokat jelentetett meg, mint a Five Feet of Swing (Chick Webb), Sweet and Hot, Ella Sings the Duke Ellington Song Book (szólólemezek), Ella in Berlin (Mack the Knife), Take Love Easy (Joe Pass), Back on the Block (Quincy Jones).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik