Élet-Stílus

Minden tizedik német játékos függő

A szakemberek azt állítják, hogy egyre nagyobb az internet- és játékfüggők száma a világon. Német kutatók szerint a németeknek akár 10 százalékát is érintheti az egyre inkább betegségnek tekintett jelenség.

A legfrissebb felmérések szerint egyre több az internet- és játékfüggő. „Elsősorban a számítógépek, de a mobiltelefonok rendszeres használata is komoly nyomokat hagy a fiatalokban. Az érintett személyeket a valóságérzékelés teljes elvesztése fenyegeti. Amennyiben ez a folyamat már előrehaladottnak tekinthető, akkor megfigyelhető, hogy ezek a fiatalok már nem igazán tudnak mit kezdeni a valós élettel” – mondta Gerald Hüther göttingeni agykutató.

Becslések szerint csak Németországban jelenleg körülbelül 100 000 számítógép- és játékfüggő van. „Aki függővé válik, az gyakorlatilag nem tud megszabadulni a kényszertől. Amennyiben már meglát valahol egy számítógépet, szinte azonnal a hatalmába keríti az az érzés, hogy neki most azonnal le kell ülnie elé, és használnia kell” – tette hozzá a német szakember. Minden egyes, a PC előtt eltöltött órával csökken az az idő, amit a fiatalok a valós életben és az agyuk fejlesztésével tölthetnek. A témában könyvet író professzor szerint egyébként az agy olyanná válik, ahogy használjuk.

Hüther elmondta azt is: ugyanez a folyamat figyelhető meg a rendszeres mobiltelefon- és SMS-használat esetében is. Az új technikák, ebben az esetben a rövid szöveges üzenetek írása és a mobiltelefonálás azért is veszélyesek, mert ezeket az emberek egyre gyakrabban, intenzívebben alkalmazzák, és ezt érzékelve az agy működése átszerveződik.

A számítógép- és játékfüggőség ugyanolyan veszélyeket hordoz magában, mint például az alkoholizmus vagy a rendszeres cannabisfogyasztás. A berlini Charité-csoport kutatói szerint ezekben a folyamatokban az a legveszélyesebb, hogy az emberek észre sem veszik, és fokozatosan függővé válnak. Ekkor azonban már gyakorlatilag nincs visszaút vagy csak nagy lelkierő mellett, nehézségek árán lehetséges. Nemrég derült ki egyébként, hogy Ausztriában is már legalább 60 000 számítógép- és játékfüggő van. Vagyis a folyamat gyakorlatilag a világ minden fejlett országában megfigyelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik