Élet-Stílus

Veszélyes fájdalomcsillapítók?

A Nature magazin beszámolója szerint az egyik legelterjedtebb fájdalomcsillapító növeli a szívinfarktus veszélyét.

Egy a fájdalom csökkentésére alkalmas készítményekről készült tanulmányokat átfogóan elemző vizsgálat szerint a főként Európában, így hazánkban is népszerű diclofenac az előírt dózisok betartása mellett is 40 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri esetek, mint a szívinfarktus kockázatát. A metaanalízis – ami kedden jelent meg a világhálón az Amerikai Orvosi Szövetség tudományos folyóiratában – 23 tanulmányt vizsgált át. A tanulmányok egyenként ugyan nem tekinthetők szentírásnak, azonban az elemzés olyannyira átfogó, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hivatala is hitelt érdemlőnek minősítette.

A diclofenac egy nem szteroid gyulladás­csökkentő, évti­ze­dek óta a piacon van. Világ­szerte az egyik leg­gyak­rab­ban felírt gyógy­szer, szá­mos külön­böző néven kerül forga­lomba. A tanul­mány az elrettentés mellett alter­natívát is kínál a naproxen formá­jában, ez a vegyület ugyanis sem­milyen hatás­sal nincs a szív- és érrendszeri kockázatokra.

A hagyományos nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint a diclofenac vagy a naproxen a szövetsérülés helyén a ciklooxigenáz enzim egyik formáját, a COX-2-t blokkolva enyhítik a fájdalmat. Emellett azonban hatást gyakorolnak egy másik formájára, a bélrendszerben található COX-1-re is, ezért gyakran okoznak sérüléseket a béltraktusban. Ezeknek az gyógyszereknek egy új generációja már csak a COX-2-re hat. A COX-2-gátló gyulladáscsökkentő szerek közül már volt olyan, amelyet betiltottak, miután bebizonyosodott, hogy több mint kétszeresére növelte a szívinfarktus esélyét.

A kutatók megpróbálnak egy olyan gyulladáscsökkentő csoportot létrehozni, ami a gyomorral és a szívvel is kíméletes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik