Élet-Stílus

A Lyon ismét kioktatta a királyi gárdát

Akárcsak a tavalyi évben, ismét megleckéztette a Real Madridot a csoportkör első fordulójában a Lyon. A ManU egy kiélezett mérkőzésen verte a Celtic-et, a Milan és az Arsenal is sikerrel vette az első akadályt. A nap meglepetését egy román alakulat okozta.

Állás

E-csoport:
Steaua Bukarest 3 pont
Olympique Lyon 3
Real Madrid 0
Dinamó Kijev 0

F-csoport:
Manchester 3
Benfica 1
Köbenhavn 1
Celtic 0

G-csoport:
Arsenal 3
FC Porto 1
CSZKA 1
Hamburg 0

H-csoport:
AC Milan 3
Anderlecht 1
Lille 1
AEK 0


A Lyon ismét kioktatta a királyi gárdát 1

A Lyon ismét kioktatta a királyi gárdát 2

E-csoport

A nap rangadóját játszották a francia bajnok otthonában, ott ahol a Real Madrid már a tavalyi év BL-nyitányán is csúnyán leszerepelt. Idén csupán két gólt kapott a nyáron alaposan felforgatott királyi gárda, de csak Casillas-nak köszönhető, hogy nem lett alapos zakó a vége. Az Olympique Lyon már a 10. percben megszerezte a vezetést, miután Juninho parádésan ugratta ki Fredet, aki a kirobbanó Real-kapust átemelte. Húsz perccel később újabb gólt kapott a spanyol gárda: a Real-védelem ismét elaludt – a világbajnok Cannavaróval az élen – és Tiago szép összjáték végén a hálóba gurított. A franciák végig fölényben játszottak, és teljesen megérdemelten tartották otthon a három pontot.

A csoportot azonban nem ők, hanem a Steaua vezeti, amely nem kis meglepetésre idegenben lőtt négyet a Dinamó Kijevnek. A román együttes már a meccs elején kezébe vette az irányítást, és alig három perc után gólt ünnepelhettek. Az első bukaresti találatra még tudott válaszolni a 16. percben Rebrov, aki 20. alkalommal volt eredményes a BL-ben. Az egyenlítő találat azonban egyáltalán nem zavarta meg a román együttest, amely alig tíz perccel később ismét vezetett: egy jobbról érkező beadásra Badea érkezett a legjobban, és védhetetlenül fejelt a hazaiak kapujába. A kijevi drukkereket az első félidő utolsó perceiben Dica némította el egy parádés, 25 méterről a kapuba csavart szabadrúgással. A második félidőben nagy rohamokat indított a Kijev, és egy kontra végén ismét Dica volt az, aki túljárt Sovkovszkij kapus eszén.

F-csoport

A BL-újonc koppenhágai egyesület hazai pályán értékes pontot szerzett az F-csoport egyik esélyese, a Benfica ellen az első fordulóban. Az FC Köbenhavn egyáltalán nem ijedt meg a jó nevű ellenféltől, de csak néhány helyzetig jutottak az első 45. percben az álmosan kezdő riválissal szemben. A nem túl magas színvonalú találkozó második játékrészében rákapcsolt a portugál együttes, és enyhe mezőnyfölényben játszott. A meccs legnagyobb helyzetét azonban Paulo Jorge elpuskázta, így maradt a 0-0.

Jóval több izgalmat tartott a brit párharc a kvartett másik mérkőzésén. A Manchester United az Old Traffordon fogadta a Celtic Glasgow-t
A Lyon ismét kioktatta a királyi gárdát 3

Eboue és Mathijsen (EPA

és meglepetésre hátrányba került miután Vennegoor of Hesselink kihasználta az angol védelem egy hibáját. Saha két góljával perceken belül megfordította a találkozót a ManU, ám még a félidő vége előtt egy szépségdíjas Nakamura szabadrúgással egyenlített a Celtic. A skót csapat a második félidőben is elsősorban kontrákra épített, a Manchester játszott mezőnyfölényben, és a 47. percben Solksjaer révén meg is szerezte a győztes gólt. A Celtic a mérkőzés hátralévő részében már hiába támadott, újabb gólt nem sikerült lőni a rutinos ellenfélnek, amely az első forduló után vezeti a csoportot.

G csoport

A Porto hazai pályán sem tudta legyűrni a CSZKA Moszkva együttesét. 2004 BL-győztese hiába játszott a hazai drukkerek fergeteges biztatása mellett mezőnyfölényben, ez meddőnek bizonyult, mivel a csatárok képtelenek voltak bevenni az orosz csapat kapuját. A CSZKA-nak is akadt néhány helyzete, de a portugálok kapusa is remek napot fogott ki, így maradt a gólnélküli döntetlen.

Hamburgban a nézők ezzel szemben három találatot is láthattak. A tavalyi finalista Ágyúsok tulajdonképpen már a 10. percben eldöntötték a találkozót: Kirschstein kapust kiállította a játékvezető van Persie buktatásáért, és a megítélt büntetőt Gilberto Silva magabiztosan bevágta. Az emberhátrányban játszó németek a mérkőzés hátralévő részében becsülettel helyt álltak, de igazából esélyük nem volt Arsene Wenger a bajnokságban botladozó együttese ellen. A második játékrész első perceiben a Dortmundból igazolt Rosicky egy hatalmas bombagólt ragasztott a jobb felsőbe, ezzel padlóra küldve a Hamburgot, amely a 91. percben Sanogo révén még szépíteni tudott.

H-csoport

Az olasz bundabotrányban érintett AC Milan együttese különösebb erőfeszítés nélkül győzte le az AEK Athén csapatát a San Siróban. A hazai közönség meglepetésére a görögök kerültek először komoly helyzetbe, de a 17. percben már a papírformának megfelelően vezetett az olasz csapat: egy bal oldali beadást Inzaghi stukkolt látványosan a jobb felső sarokba. Pár perccel a szünet előtt a 20 éves francia, Gourcuff megszerezte első BL-gólját, tovább növelve a minden tekintetben fölényben játszó olaszok előnyét. Ezt a második félidőben a Milan rutinosan megőrizte – sőt Kaká a 71. percben egy jogos büntetőt is bevágott – és teljesen megérdemelten szerzett három pontot az alárendelt szerepet játszó AEK ellen. A görögök edzője az utolsó 20 percre beküldte Tőzsér Dánielt, de ő sem tudott sokat hozzátenni az Athén játékához.

A csoport második mérkőzésén sokkal kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok. Az RSC Anderlecht fogadta a Lille együttesét, és a házigazda Pareja fejesének köszönhetően egygólos előnnyel vonulhatott az öltözőbe. A második félidőre feljavult a francia együttes játéka, és a 80. percben Fauvergue révén meg is szerezték a régóta esedékes egyenlítő gólt. A belgák trénere a 68. percben küldte pályára Juhász Rolandot.

Labdarúgó Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:

E csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Steaua Bucuresti (román) 1-4 (1-3)
Gól:
Rebrov (16.), illetve Ghionea (3.), Badea (24.), Dica (43., 79.)

Olympique Lyon (francia)-Real Madrid (spanyol) 2-0 (2-0)
Gól:
Fred (10.), Tiago (31.)

F csoport:
FC Köbenhavn (dán)-Benfica (portugál) 0-0

Manchester United (angol)-Celtic Glasgow (skót) 3-2 (2-2)
Gól:
Saha (30., 11-esből, 40.), Solskjaer (47.), illetve Vennegoor of Hesselink (21.), Nakamura (42.)

G csoport:
FC Porto (portugál)-CSZKA Moszkva (orosz) 0-0

Hamburger SV (német)-Arsenal (angol) 1-2 (0-1)
Gól:
Sanogo (91.), illetve Gilberto Silva (12.), Rosicky (53.)
Kiállítva: Kirschstein (10., Hamburger SV)

H csoport:
AC Milan (olasz)-AEK Athén (görög) 3-0 (2-0)
Gól:
Inzaghi (17.), Gourcuff (41.), Kaká (77.)

Anderlecht (belga)-Lille (francia) 1-1 (1-0)
Gól:
Pareja (41.), illetve Fauvergue (80.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik