Élet-Stílus

Első kötetet nyerhetnek a fiatal írók

A Fiatal Írók Szövetsége idén is meghirdette alkotói pályázatát vers és széppróza kategóriában, hogy lehetőséget nyújtson a fiatal tehetségek pályakezdéséhez.

A pályázatra olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik még nem töltötték be 28. életévüket és nincs önálló kötetük. A pályázati határidő 2006. október 13., a nevezési díj 1500 forint.

Bednanics Gábor irodalomtörténész, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke elmondta az MTI-nek, hogy idén a korábbiakhoz képest csak vers és széppróza kategóriában hirdették meg a pályázatot, és csak az első helyezettet díjazzák azzal, hogy megjelentetik a kötetét a FISZ Könyvek sorozatban. Nevezési díjat most először azért kérnek, mert ebből fedezik a nyertes pályamű kiadását.

Drámai műfajban most elmaradt a pályázat, de keresik a módot, hogy abban is lehessen majd indulni. Az előző két évben minden kategóriában adtak ki elismeréseket, de idén szűkültek a lehetőségek a pénzhiány miatt.

A szövetség elnöke közölte, hogy tavaly 600 pályamunkát küldtek be, szerinte idén ez a szám valószínűleg csökkeni fog a nevezési díj bevezetése miatt. Kérdésre azt is elmondta, hogy két éve Kollár Árpád költő első díjat nyert a pályázaton és a zsűri jól döntött, mert azóta is sorra jelennek meg versei különböző folyóiratokban. Ami a bírálóbizottságot illeti, írók, mint Dukay Nagy Ádám, költők, köztük L. Simon László, a Magyar Írószövetség titkára, és irodalomtörténészek alkotják.

Pályázni levélben elküldött kötetnyi kézirattal lehet, a szerzőnek a borítékba bele kell tennie az önéletrajzát is (FISZ, 1397 Budapest, Pf.: 546). Az eredményt a www.irok.hu című honlapon teszik közzé várhatólag 2007 elején – tette hozzá a szövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik