Élet-Stílus

Schmitt: tiszta vízet a pohárba!

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB tagjaihoz fordult levélben, amelyben október 14-re soron kívüli közgyűlés összehívását kéri. A MOB honlapján olvasható felhívásban Schmitt így fogalmaz: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Schmitt emlékeztet arra, hogy a tagság egy része elégedetlen az augusztus 7-i rendkívüli elnökségi ülés után nyilvánosságra hozott állásfoglalással, mivel egymásnak ellentmondó hírek szivárogtak ki arról, lemond-e posztjáról vagy sem.

„Néhányan a megállapodás után is újult aláírásgyűjtésbe kezdtek olyan tartalommal, amelyben már nem az én politikai szerepvállalásom, hanem a társadalmi munkában végzett MOB-vezetői munkám mennyisége és minősége lett megkérdőjelezve – ahogyan a mellékelt aláírásgyűjtő ív mutatja – más szóval az érdekérvényesítő képességem.

E mellett már magam sem mehetek el szó nélkül. Most én vagyok az, mint a MOB elnöke, aki kezdeményezi, hogy igenis öntsünk tiszta vizet a pohárba! A megméretést – ebben a ciklusban immár harmadszor – magamon kívánom kezdeni, de elvárom, hogy azok, akik ezt a káoszt, rendbontást, az elnökségi ülés bojkottálását és a tagság egységének megbontását előidézték, szintén méressék meg magukat. Hangsúlyozni kívánom, hogy a megállapodást, amely 18 elnökségi tag között köttetett, nem én szegtem meg.

Októberben eldől?

Korábban a december 9-i MOB-közgyűlést jelöltem a személyemre vonatkozó döntés meghozatalának időpontjára. Tettem azt azért, mert december 9-én már lehet látni a költségvetés fő összegeit, amelynek eddig példátlanul alacsony voltát néhányan az én MOB-elnöki jelenlétemmel kötötték össze. Ezt természetesen nem vagyok hajlandó felvállalni, de ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk, tiszta lappal kell induljunk. Helyre kell állítsuk a megbontott egységet és a közös hitet, akaratot az olimpiai eszme mellett – olvasható többek között a minden MOB-tagnak megküldött levélben.

Július 12-én aláírásgyűjtés kezdődött Schmitt Pál leváltása érdekében, majd augusztus 7-én rendkívüli elnökségi ülést tartott a MOB, hogy tisztázza a kialakult helyzetet. Ezt követően a tagok egy része rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte szeptember 2-ára, most pedig a MOB-elnök maga kéri ezt október 14-re. A rendkívüli közgyűlés összehívásához legalább 55 tag aláírása szükséges.

Gyárfás visszakozik

Gyárfás Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki a Schmitt Pál távozását kezdeményező tíz elnökségi tag egyike: tudomásul veszi, ha “a MOB és a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk.”

“Az elhangzottak, az elmúlt napokban történtek arra utalnak, hogy a kialakult vita mindinkább a MOB egységének megbomlásához vezet. … Látva a hatalmas erőfeszítéseket, a növekvő szembenállást, szembesülnöm kell azzal, hogy a magyar sport számos nagy egyénisége nem akarja a változást. Nem szándékom, hogy az egyik tábor kis-, vagy nagy különbséggel a másik fölébe kerekedjen. Egy egészséges légkörű megállapodásban bíztam, ennek elősegítése érdekében vállaltam szerepet. Azt hittem, hogy Schmitt Pál hasonlóképpen gondolkodik. Nem kívántam őt megsérteni, nem akarok vele szembe kerülni. Ha a MOB, a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk, tudomásul veszem” – olvasható Gyárfás Tamás levelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik