Élet-Stílus

Programozható Linux-telefon

A Trolltech, a legismertebb Linux alkalmazásfejlesztők egyike szeptemberre tervezi annak a mobiltelefonnak a piacradobását, amely újdonsága az, hogy a tulajdonosa által programozható „open” Linux-alapokra tervezték.

A Greenphone, nem zöldfülű felhasználóknak szánt mobil, hanem ahogy azt a Trolltech elképzelte, egy szabad szoftverre épülő, fejleszthető, illetve programozható mobileszköz azoknak, akik szeretik a Linux-rendszereket. Köztudottan a mostani telefonok szoftverét változtatni csak a szakszervizekben lehet és a felhasználó legfeljebb a működő „firmware”-el (mobiltelefon szoftver) együttműködő alkalmazásokat tölthet le készülékére.

A Trolltech újdonságában az alapszoftver is módosítható, sőt egy USB csatlakozón keresztül akár saját fejlesztésű modulokkal is kiegészíthető a telefon szolgáltatáskínálata. Ugyan mint mindennapi eszköz nem jelenik majd meg, de a fejlesztő cég tervei szerint egy Linuxos alkalmazásfejlesztő rendszer részeként jelenhet majd meg a tervezők, programozók, illetve az oktatási intézmények Linux-megszállottjai asztalán.

A Trolltech a telefont arra szánja, hogy meggyorsuljon a szabad szoftverek elterjedése a mobilokon is, illetve, hogy megfelelő számú alkalmazás készüljön a későbbiekben megjelenő Linux-telefonokra. A telefon kiötlői azt remélik, hogy számos játék, üzleti alkalmazás és internetes szolgáltatás készül majd a Greenphone segítségével, amelyek egy része a jelenlegi alkalmazáskínálatot szélesítheti új ötletekkel, megoldásokkal.

Az első nyílt forráskódú eszköz lehetővé teszi a Linux-fejlesztőtábor számára, hogy változatos alkalmazásokkal bővítse a szabad szoftverek felhasználási lehetőségeit, és a GSM/GPRS mobilokra is kiterjessze a PC-n már jól működő fejlesztői koncepciót.

A zöld Linux mobilt a kínai Yahua Teltech gyártja a Trolltech részére. Az alapkészülék 64 Mbyte RAM-mal, illetve 128 Mbyte Flash memóriával rendelkezik, és természetesen egy mini-SD kártyával bővíthető.

A kijelző egy 320×240 felbontású QVGA érintőképernyős LCD, amely inkább egy kisebb Palmtophoz teszi hasonlatossá. A Greenphone alapkiépítésben kezeli a WiFi-t, és támogatja a VoIP-kommunikációt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik