Élet-Stílus

A kockázatok ellenére jönnek az RFID-útlevelek

Az amerikai külügyminisztérium a kritikák ellenére kitart az RFID-technológiával készült e-útlevek kiadása mellett, és elhatározta, hogy októberre minden újonnan kibocsátott okmány már ilyen lesz.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a mai napon megkezdték az első elektronikus útlevelek kibocsátását. A biometrikus azonosítókkal és RFID-rádiótechnológiával kiegészült okmányok a kormányzat szerint biztonságosabbak a hagyományos megoldásoknál, és attól sem kell tartani, hogy az adatok lemásolásával hamisítanák az új útleveleket. A kritikusok nem értenek egyet ezzel a véleménnyel, és emlékeztetnek arra, hogy nemrégiben egy biztonságtechnikai „szakember” élőben demonstrálta a biztonsági kiskapukat.

A bemutatóra július második felében került sor. A hatodik HOPE hackerkonferencián ismertették a védelem megkerülésének módszerét, és ehhez mindössze egy laptopra, egy hagyományos RFID-leolvasóra, valamint a megfelelő szoftverre volt szükség. Itt ugyan az emberi bőr alá ültethető azonosítókon fogtak ki, ám hasonló technikát az útleveleknél is alkalmazhatnak, és ezzel létrehozhatnák az okmányok másolatát. Ennek ellenére a külügyminisztérium úgy véli, hogy a tulajdonos nevét, állampolgárságát, nemét, születési adatait és fényképét tartalmazó azonosítók nem forognak veszélyben, köszönhetően a biztonsági intézkedéseknek.

Érvelésükben a távolról történő leolvasást megakadályozó fém bevonatot, valamint a leolvasáshoz szükséges azonosítást említik, amely egyrészt határt szab a két eszköz közötti távolságnak, másrészt pedig megköveteli a másik fél – a leolvasó – engedélyének megadását. Ily módon ellehetetlenítik az adatok tiltott, nagyobb távolságról történő leolvasását, valamint az illetéktelen, külső féltől származó eszközök bevetését. Ehhez társul még az a tény, hogy az adatok módosítását eddig még a kritikusoknak sem sikerült elérniük, így legfeljebb ezek lemásolására nyílik lehetőség. A hamis okmányok hordozóinak tehát hasonlítaniuk kell az eredeti tulajdonosra, ami máris lecsökkenti a veszélyt.

Dacára annak, hogy tavaly október óta a beküldött vélemények, hozzászólások 98,5 százaléka negatív hangvételű volt, a külügyminisztérium az ősz közepére minden új okmányt elektronikus alapra helyezne, vagyis megszűnne a hagyományos útlevelek kibocsátása. Az év végéig láthatóan összesen mintegy 13 millió darabot adnának ki az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik