Élet-Stílus

Gyorsul a kiemelt beruházások ügyintézése

admin
admin

2006. 07. 24. 15:28

Gyorsul a kormány által kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított projektek – többek között szennyvíztisztító, hulladéklerakó és autópálya – ügyintézése.

Három kormányrendelet hat projektet nyilvánít kiemelt jelentőségűvé egy ez év elején hozott törvény alapján. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről címet viselő törvény lényege, hogy ezekben az ügyekben az engedélyezést nem az általános szabályok szerint végzik, hanem a kormány által kijelölt szervezetek járnak el: az ügyintézési határidő is rövidebb, a bírósági felülvizsgálatot pedig minden ilyen ügyben a Fővárosi Bíróság végzi el.

Kiemelt beruházásnak minősül az a projekt, amely részben vagy egészben európai uniós támogatásból, vagy központi költségvetési támogatásból valósul meg. További feltétel, hogy legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű vagy legalább 1000 új munkahely megteremtését biztosító legyen. Az ügyeket 60 nap alatt kell elbírálnia a kijelölt hatóságnak, a szakhatóságoknak pedig 15 napot ad a törvény az eljárásukra. A Fővárosi Bíróság eljárásának ideje pedig főszabályként legfeljebb 60 nap. A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati kérelmet legfeljebb 90 nap alatt bírálja el.

A rendeletekben szereplő többi kiemelt beruházás: a budapesti központi szennyvíztisztító telep, a Zalaegerszeg és térsége szennyvízelvezetési és -kezelési projekt, a Veszprém és térsége szennyvízelvezetési és -kezelési projekt, az észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hulladékgazdálkodási projekt és az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakasza.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.