Élet-Stílus

Szegedi strand, az egymásra dobált

Árak, díjak

A belépőjegy ezer forintba kerül. A hot dogot, sült krumplit kecsöppel 250-ért árulják, egy csésze habos kávéért 145 forintot kell fizetni, a rántott sajt ára körettel 800, a folyó bor decije 60 forint.

Ha tesz az ember egy kört a szegedi Ligetfürdő névre hallgató strandon, az az érzése támad, hogy a strand kialakítása nélkülöz mindenféle koncepciót. A bejárat amolyan kürtöskalács árus bódéhoz hasonlít. Hozzá legközelebb egy ősrégi, ismeretlen funkciójú medence található, olyan árván, mintha csak kegyelemből tartanák. Azután viszont vadonatúj következik, a fő attrakció, a leírhatatlan – talán tintafolt – alakú élménymedence, négy jó magasról induló csúszdával, mindenhonnan ömlő, folyó, spriccelő vízzel, zegzugokkal, vízeséssel, sárga és fehér csempékkel, különféle díszekkel, nappal, csigavonallal. A medence fölé terasz, napozó borul ágyakkal, odébb pedig koktélbár nyitott, elismerésre méltó italkínálattal. A környezet is némi átalakításon esett keresztül, műanyag dézsás pálmákat raktak ki, és felújították az utat. Ebben a frissen kialakított környezetben viszont egy olyan vaslemezekből álló klozettet helyezetek el, hogy a fesztiválokról ismerős mobilvécék patinás mellékhelyiségeknek tűnnek mellettük.

Fürdés a cirkuszban

A két gyerekmedencénél már régi és repedt az út, a medence pedig riadalomra ad okot: vasból készült, talicskapalló szélességű u-vasak vannak egymásra helyezve, a medence szélén vascsövek futnak körbe. Nagyon csúf, de az a kisebbik baj, a nagyobbik, hogy a vasak kiálló szélei, a csövek balesetveszélyesek. A következő állomás a fedett strand, ez egy kerek, kupolás, cirkuszszerű építmény, melyben valamilyen okból mellőzik a világítást.

Fény ide csak oldalról hatol, mert a tető nem rendelkezik ablakokkal. A félhomályban és negyven fokban egy langyos, egy termál- és egy huszonötös úszómedence, és néhány műanyag ágy, szék lakik. Az ajtó sok helyen nyitva, de mindenhol eltorlaszolták, érthetetlen okból, vagyis bejárat egy van, ezért mindig meg kell kerülni az egész épületet, ha be akarunk menni.

Visszaszámlálás indul

A strand legérdekesebb részei ekörül a jurta körül csoportosulnak egy kis dombon. Először, mint valami jelenést, három, nagy, fénylő rakétaszerűséget látni, melyek betonalapzaton nyugszanak, csövekkel megtámogatva, várják a kilövést. Ugyanezen dombot kissé odébb teraszokkal próbálták kiegyenesíteni, de a terv meghaladta a kivitelezők képességeit, mert a talaj továbbra is ferde. Ez nem is lenne akkora baj, ha történetesen nem valamiféle vendéglátó ipari egységet hoztak volna létre rajta. Az asztalok az ötvenes években virágkorukat élő, nagy kallantyúval állítható magasságú, barna, lakkozott dohányzóasztalok közül kerültek ki, a kültéri használatnak köszönhetően felpúposodott felülettel, gyertyák égette fekete foltokkal.

Hozzájuk fehér műanyag összecsukható székeket választott a dizájner és olyan unalmasbarna foteleket, melyeket már a hétvégi házaikból is száműztek a magyarok. Itt ezzel csalogatják a vendégeket. Meg azzal a bárral, melyhez, noha falécekből állították össze, hozzá bordó szőnyeggel borított lépcső vezet, mintha nem is egy parkban lennénk, a szabad ég alatt, hanem mindjárt a parlamentben. Közvetlenül az „elegáns” környezet mögött már kezdődik is a játszótér a mászókával meg a csúszdával.

Még több strand

… az FN Strandkörkép folyamatosan frissülő összeállításában >>>

Malacka táblát készít

A szakértelmet és a hozzáállást jól mutatja az egyik zuhanyzóra kihelyezett „csúszásveszély” feliratú tábla, melyet a Rigó utcai alapfokú nyelvvizsgán is kihulló angolsággal fordítottak le „too slide”-re, ami magyarul annyit tesz: túl csúszik, esetleg túl csúszda, lehet választani. Ez a tábla Micimackóéknál megállná a helyét, de a való életben, nyilvános helyen nem. A dolog iróniája, hogy nem a kövezetet cserélik le a strandon csúszásmentesre, hanem táblát helyeznek ki figyelmeztetésül.

Az úszómedence korrekt létesítmény, egy kis állomás-szerű épület mellett található, ahol az öltözők, mellékhelyiségek is elhelyezkednek. Ugyanitt élvezhető a kültéri termálmedence is. Frissítőket inni, enni a már említett bárokban lehet, vagy egy össze-vissza mázolt rikító piros és sárga büfé előtt, ez amolyan kis faházba költözött, mely a családi házak végében áll, ahol a fűnyírót tárolják. Egyenes felületre leülni és enni egy helyütt lehet, kólás, meg jégkrémes napernyők alatt, normális faasztalokon meg padokon. Új, pozitív kezdeményezés, hogy a minden pénteken este tíztől hajnali fél egyik ismét kinyit a strand.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik