Élet-Stílus

Olaszország áttáncolta az éjszakát

admin
admin

2006. 07. 10. 11:26

A vasárnapi győzelmet követően az olaszok az utcákon, tereken ünnepelték világbajnok labdarúgóikat, hétfőn pedig az egész ország lelassult, aki tehette dolgozni sem ment. Cannavaro és Buffon nemzeti hős lett, bár klubcsapatuk ellen mindenki elmarasztaló ítéletet vár.

Maradj velünk Lippi!

A világbajnoki cím kivívását követően az olaszok egyöntetűen maradásra szeretnék bírni Marcello Lippi szövetségi kapitányt. A válogatott tagjai a repülőgépen például a „ne hagyj el minket, Lippi, ne hagyj el minket” frázist énekelték kórusban. Újságírói kérdésekre azonban a szövetségi kapitány eddig kitérő választ adott: „ma az ünneplés napja van, ne beszéljünk erről” – nyilatkozta a La Repubblica című napilap jövőjét firtató kérdésére.

A futballrajongó Olaszországban vasárnap este kiürültek az utcák, mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte a meccset otthon a televíziók előtt, vagy a nagyobb bárokban, kivetítőkön. A győzelmet követően azonban elszabadult a pokol: a városok és falvak útjai járhatatlanok voltak a kiözönlő, diadalittas szurkolóktól. „Én este tizenegy körül indultam útnak egy barátommal. A Seicento ablakát teljesen leengedtük és egy óriási nemzeti zászlót lobogtattunk. Nem nagyon haladtunk, mert mindenki úton volt, mindenki üvöltött és mindenki dudált, de nagyon jól szórakoztunk” – mondta Roberto, egy 28 éves ischiai fiatal a FigyelőNetnek.

Hozzátette: az este hátralevő részét egy Forio nevű kisváros főterén töltötték és végigtáncoltuk az éjszakát. „Elénekeltük az összes kötelező dalt, az Azzurrotól a Volareig. Mi fél hat körül indultunk haza, én aludni, mert hétfőn nem kell dolgoznom, a barátom a reggeli komppal ment át Nápolyba, egyenest a munkahelyére” – mondta. Hozzátette: édesanyja, aki a meccs után rögtön lefeküdt reggel elment kinyitni a boltot, de az üzletek többsége zárva maradt, és valószínűleg csak délután lehet majd vásárolni.

Olaszország hétfőre kifulladt

„Egész Olaszország lelassult, mindenki fáradt” – összegezte a jelenlegi helyzetet a 29 éves, teramoi Mario. Hozzátette: a nagyvárosokban – Nápoly, Milánó, Róma – külön-külön félmillióan tomboltak a nagyobb tereken, ehhez jöttek az autókban tülkölők és a szórakozóhelyen táncolók.

Nápolyban is több millió ember ünnepelt az utcákon, szórólapokon pedig olyan szövegeket osztogattak, mint „Németország után Franciaország is meghalt”. A dél-olasz nagyvárosban egyébként az önkormányzat és magánszemélyek is tűzijátékot gyújtottak, így egész éjjel világos volt. „Olyan volt, mint szilveszterkor” – összegezte a 32 éves nápolyi Davide lapunk megkeresésére.

Halálos áldozata is volt a győzelemnek

Az ünneplés azonban áldozatokat is követelt. A La Repubblica római napilap közlése szerint Luigi Salimbene 16 éves fiú ünneplés közben meghalt Buccinoban. Barátaival autózott, a lehúzott ablakon fél teste kilógott, amikor az autó megcsúszott, a fiú pedig kizuhant. A fiú a kórházba szállítás közben elhunyt. Egy 20 éves

A nyertesnek járó kupa (AP)

lány egy mozgó autó tetejéről esett le az Enna városhoz közeli Regalbutoban. A balesetet követően azonnal kórházba szállították, állapota súlyos.


A klubcsapatokat kell büntetni, nem a focistákat

„Nagyon büszkék vagyunk a labdarúgóinkra, szeretjük őket. Főleg Buffont és Cannavarot. Őket becsüljük, a klubcsapataikat viszont nem, azt hiszem sokak nevében mondhatom, reméljük, megbüntetik a Juventust, a Milant, a Fiorentinat és a Laziot. Így végre elismerik az olyan tisztességes csapatokat, mint az Inter. Nagy eredmény egyébként, hogy Brazília után Olaszországnak van a második legtöbb világbajnoki címe” – mondta a 29 éves Giuseppe Barlettából.

Az elnök az összefogást hangsúlyozta

Giorgio Napolitani olasz államelnök – aki a döntő előtt megkapta a nemzeti tizenegy 10-es mezét – a győzelmet követően elmondta, a pár héttel korábbi népszavazás után (amelyben nem kapott többséget, hogy Olaszország föderáció legyen) ismét jó olasznak lenni. A labdarúgó válogatott győzelme újraépítette a nemzeti büszkeséget, mert függetlenül attól, hogy valaki észak- vagy dél-olasz, egy emberként örült a válogatott sikerének.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.