Élet-Stílus

A Forma–1-ben is támad a kék halál

2008-tól egységes vezérlő-számítógéppel és azonos gumival vesznek részt a Forma–1-ben a csapatok. Csütörtökön bejelentették a kiválasztott cégeket.

A jövőben a Forma–1-es versenyautókat is megtámadhatja a kék halál. Ezentúl nemcsak számítógépeiken, de a versenyautók elektronikájánál is találkozhatnak a Microsofttal a csapatok mérnökei. 2008-tól ugyanis – a Nemzetközi Automobil Szövetség előírásának megfelelően – egyetlen cég szállítja a központi számítógépet az összes versenyautóhoz. Az FIA a Microsoftot választotta a feladatra.

Az egységesített vezérlőelektronikával az FIA szeretné csökkenteni az esetleges szoftveres szabálytalanságokat, és szeretné közelíteni egymáshoz a versenyautókat. Már a 90-es években is felmerült, hogy a Benetton szabálytalan programot használ, de akkor ezt nem sikerült bizonyítani. A közelmúltban az FIA úgy oldotta meg a kipörgésgátló tiltásával kapcsolatos szabálytalanságokat, hogy végül engedélyezte az elektronika használatát.

Emellett csütörtökön az is biztossá vált, hogy 2007-től a Bridgestone látja majd el gumival az összes csapatot. Az FIA-val, mint egyedüli gumiszállító 2008–2010-ig van szerződése a japán gyártónak, csakhogy a Michelin már jövőre kiszáll, így gyakorlatilag már 2007-től megvalósul a Bridgestone F1-es egyeduralma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik