Élet-Stílus

Kétharmad 16 Horsepower az A38 Hajón

A cím nem egy matematikai egyenlet, hanem felhívás az erőteljes folk-rock alapcsapat, a 16 Horsepower karizmatikus frontemberének koncertjére.

David Eugene Edwards Woven Hand nevű új projektje már negyedik nagylemezénél tart, ezt mutatja be a zenekar július 11-én a Hajón.

Angolszász népzenei hatások, spoken word, rock, érzelmek és lendület: a Woven Hand a 16 Horsepower hagyományainak méltó folytatója. Kevés folk-rock zenekar létezik, amely akkora kultuszt és népszerűséget szerzett volna Magyarországon, mint a 16 Horsepower. Több fellépés a Sziget Fesztiválon, masszív és elkötelezett rajongótábor. A zenekar persze nem csupán itthon, hanem hazájában, az Egyesült Államokban és Európában is lenyűgözte hallgatóit. A trió hét év alatt öt lemezt adott ki: mindegyik egyenletesen csúcsminőségű, mély, érzelmekkel teli és áradó kompozíció.

A frontember Edwards Nick Cave-i, PJ Harvey-i magasságokba emelte a rockzenét, és legalább akkora mélységet is adott neki. (Nem véletlen, hogy a zenekar harmadik lemezén John Parish, Harvey alkotótársa is dolgozott.) Áhítatos, költői szövegei, a hangzás keresetlen őszintesége a legnagyobbak közé emelte a 16 Horsepowert – és vele együtt a trió szellemi vezetőjét, Edwardst.

Bár a 16 Horsepower hivatalosan nem szűnt meg, az ezredforduló után a tagok beszüntették a közös működést. Edwards új, bár gyökeresen nem más utakat keresett, és egy másik triót alapított: ez a Woven Hands. A névválasztás tükrözi Edwards keresztény elkötelezettségét – egy vándorprédikátor fiaként nőtt fel, és egész életművét áthatja a keresztény szellemiség. Bár a Woven Hand eredetileg egylemezes projektnek indult, egy belga táncszínházi felkérés (ez a Bleach Music) továbblendítette a dolgot. Meglepő egy kortárs táncszínházi előadást folk-rock kísérőzenével ellátni, de Edwards hibátlanul és hitelesen oldotta meg a problémát. Mikor világossá vált, hogy a Woven Hand művészileg éppoly nagyszabású alkotásokra képes, mint a korábbi zenekar volt, a közös munka folytatódott.

A trió immár negyedik lemezénél tart, melynek bemutató turnéján Európában is megfordul. A kontinensen júniusban megjelent lemez méltó folytatója a 16 Horsepower és a Woven Hand hagyományainak. Népzenével keveredő erőteljes, lendületes rock, különleges hangszerelések, sodró indulat és őszinteség – a Woven Hand tavalyi, letaglózó erejű szigetes koncertje után ezúttal az A38 Hajón.

A koncert különlegessége, hogy a Mosaic lemezen és a hozzá kapcsolódó turnén a 16 Horsepower Edwardsnál nem kevésbé kultikus basszusgitárosa, Pascal Humbert is közreműködik, így egy Woven Hand-fellépésen 2/3 16 Horsepower-tagságot is kap a közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik