Élet-Stílus

Felfedezhetetlen radarrendszert mutattak be

Az Ohio Állami Egyetem mérnökei egy jóformán észlelhetetlen radarrendszert fejlesztettek ki, melynek jelei véletlenszerű zajra hasonlítanak. Az eszköz a katonai alkalmazás mellett hasznos lehet a katasztrófákban tevékenykedő mentőcsapatok, sőt még a gyógyászat számára is.

Mivel szinte minden rádióvevőt úgy terveztek meg, hogy a jelek zavartalan vétele miatt figyelmen kívül hagyja a véletlen zajt, ezért ezek egészen biztosan nem találják meg az egyetem Elektro-tudományi Laboratóriumának találmányát, ami nem zavar bele a TV, a rádió vagy egyéb kommunikációs jelekbe sem.

A technika lényege, hogy rendkívül alacsony erősségű jeleket szór igen széles frekvenciatartományban. Éppen ezért egy televízió vagy rádió, ami a felhasznált frekvenciák valamelyikére van hangolva, a radarjelet mint nagyon gyenge légköri zavart értelmezi, magyarázta a kutatás vezetője, Eric K. Walton.

A „zajradar” hagyományos társaihoz hasonlóan a rádiójelek visszaverődéséből észleli a különböző objektumokat. A különbség az, hogy jelei, mint fentebb már említettük, véletlenszerű zajra hasonlítanak, a visszaverődő jelek apró különbségeit egy számítógép elemzi. A jelek sémája folyamatosan változik, így a vevők nem tudják felfedezni azt, hacsak nem ismerik pontosan, milyen véletlenszerű séma után kell kutatniuk. A radar hangolható úgy, hogy áthatoljon a falakon, így a hadsereg nyomon követheti az épületekben tartózkodók mozgását, anélkül, hogy ezt a bent lévők felfedeznék. Ráadásul az ultraszéles sáv alkalmazása miatt képes számos célponttípust megkülönböztetni.

Ilyen az ember is, melyet a hagyományos radarokkal könnyen összetévesztenek a hasonló méretű élettelen tárgyakkal, azonban a légzés, a szívverés, maga a mozgás a zajradar számára egyértelművé teszi, hogy élőlény van az adott helyen.

Ez, valamint az a tulajdonság, hogy hagyományos társaival ellentétben a zajradar közelre is lát, nagy segítség lenne a katasztrófavédelemnek, megkönnyítve a romok alatt rekedtek helyének beazonosítását. Mindezek alapján némi fejlesztéssel a radar képes lehet a daganatok, vérrögök és a testben elhelyezkedő egyéb idegen objektumok feltérképezésére, sőt a csont sűrűségének mérésére is, csupán azt kell még megállapítani, hogy milyen hatásai vannak az emberi testre.

Az eszköz egyáltalán nem nevezhető drágának, a prototípus alkatrészeinek költsége még a 100 dollárt sem éri el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik