Élet-Stílus

Sikerrel zárt a miskolci operafesztivál

Befejeződött a hatodik „Bartók + ..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek főprogramjaira mintegy húszezren voltak kíváncsiak a tizenegy nap alatt.

A vasárnap késő este véget ért rendezvénysorozaton idén tizenhárom operaelőadást, három táncjátékot, huszonkét koncertet és tizenhat egyéb előadást kínáltak a műfaj szerelmeseinek és az igényes zenét kedvelőknek – mondta az MTI-nek a fesztivál szóvivője. A zeneünnep tizenegy napjára mintegy háromezer művész érkezett a városba – tette hozzá Barázda Eszter.

Hangsúlyozta: hasonlóan a korábbi öt fesztiválhoz, ismét nagy sikert aratott az eseménysorozat; a dallamok nemcsak a borsodi megyeszékhelyen, hanem a megye más településein – Aggteleken, Sátoraljaújhelyen, Ózdon, Kazincbarcikán, Edelényben – is felcsendültek. Mint mondta: az operafesztivál főprogramjaira mintegy húszezren váltottak jegyet, a kísérő rendezvényekre pedig több mint százezren voltak kíváncsiak.

Emlékeztetett, hogy a „Bartók + Verismo” néven meghirdetett fesztivál az olasz vero – igaz – szóból kapta nevét. A Verdi utáni korszakban, a XIX. és a XX. század fordulóján jelentkező, valósághű ábrázolásra törekvő művészek – Alfano, Cilea, Giordano, Leoncavallo, Mascagni és Puccini – operáit a magyar opera csillagai mellett orosz, szerb, cseh, román és szlovák művészek tolmácsolásában hallhatta a közönség.

Idén „a kezdőktől a megszállottakig” szinte mindenki kedvére válogathatott a palettán, ugyanis az ismert zenedarabok mellett magyarországi ősbemutatókat is láthatott a közönség Miskolcon – mutatott rá a fesztivál szóvivője. Franco Alfano Feltámadás és Umberto Giordano Szibéria című operája Magyarországon még soha nem került színre – mondta.

Bár a nemzetközi operafesztivál tizenegy napos programja befejeződött, a szervezők még az idén több rendezvényre csábítják a zenerajongókat. A tervek szerint 2007-ben Bartók Béla művei mellett várhatóan francia zeneszerzők darabjai csendülnek majd fel – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik