Élet-Stílus

Ronaldo elnémította kritikusait

A brazil válogatott az első pillanatoktól kezdve óriási fölényben játszott, azonnal megmutatkozott a két csapat közötti különbség. Kavagucsi azonban eleinte mindent védett, sőt meglepetésre Zico csapata a vezetést is megszerezte, de a találkozón szinte csak végig asszisztáltak Ronaldóék örömjátékához.

A brazil csapat a harmadik meccsen aratott harmadik győzelemmel magabiztosan nyerte a csoportját. A nyolcaddöntőben a jóval agresszívabb és komolyabb játékerőt képviselő Ghána vár Parreiráékra. A japánok minden dicséretet megérdemelnek a fantasztikus góljukért, de a papírforma ezúttal nem hazudott: esélyük nem volt a világelső ellen.

Tamada sokkolta a selecaót, de nem sokáig

Ronaldinhóék azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, és sorban alakították ki a jobbnál-jobb helyzeteket Kavagucsi kapuja előtt. A japán portás számos bravúrt bemutatva tartotta a lelket a társakban. Feltűnő volt, hogy a brazilok állandóan Ronaldót keresték a labdáikkal, a japán kapuson azonban jó ideig a Fenomén sem tudott kifogni.

Teljesen váratlanul a 34. percben a japánok vezetést szereztek egyik szórványos ellentámadásukból. Tamada egy igazán látványos akciót fejezett be gyönyörű góllal, amelyre Dida még csak mozdulni sem tudott. A gól egy kicsit megzavarta a brazilokat, de lélektanilag rendkívülien fontos pillanatban, még a félidő vége előtt sikerült egyenlíteniük a hazájában a túlsúlya miatt csak pudingnak becézett Ronaldo révén.

A brazilok felpörögtek a második félidőre, és hamar el akarták dönteni a találkozót. A japánok továbbra is hagyták ellenfelüket játszani, a 90 perc alatt szinte egyetlen egy keményebb belemenést nem láthattunk tőlük. A selecao természetesen lubickolt ebben a helyzetben, és az 53. percben meg is szerezték a régóta megérdemelt vezetést. Juninho gondolt egyet, és 20 méterről rátűzte. A lövés nem volt különösebben helyezve, de az addig szenzációsan védő Kavagucsi csúnyán elnézte a labdát. Négy perccel később ismét a brazil szurkolók ünnepeltek. Ronaldinho szöktette a Gilbertót a bal szélen, és a védő maga fejezte be a támadást, mert a japán védők nem akarták letámadni. Ennél a gólnál esélye sem volt a kapusnak.


Ronaldo elnémította kritikusait 1

Tamada szépségdíjas góllal szerezte meg a vezetést (AP)

Hány gólt vágnak?


A harmadik találatot követően érthető okokból visszakapcsolt a selecao, Parreira lehozta Ronaldinhót és Kakát. A lagymatag tempót a Juan a középső védő unta meg, és beindult középen. Ronaldóval játszott össze, és a csatár 16 méterről ráfordult a kapura és kilőtte a bal alsót. A Fenomén ezzel a gólok világbajnoki örökranglistáján – 14 találattal – beérte az élen álló német Gerd Müllert.

A későbbiekben már nem sok mindent történt a pályán. Parreira még azt is megtehette, hogy játéklehetőséget adott cserekapusának, aki a későbbiekben már nem sok bevetésre számíthat.

A brazil válogatott az első félidőben is már óriási fölényben játszott, de meglepetésre a japánok szereztek vezetést. Az első félidő utolsó pillanataiban megtört a jég, és már csak az volt a kérdés, hogy a címvédő hány gólt pakol be a japánoknak.

Japán-Brazília 1-4 (1-1)
Dortmund, 64 ezer néző
Bíró: Eric Poulat
Gólok: Tamada (34.), illetve Ronaldo (45+1., 81.), Juninho Pernambucano (53.), Gilberto (59.)
Sárga lap: Kadzsi (40.), illetve Gilberto (44.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik