Élet-Stílus

Nehezen adta meg magát Irán

Megérdemelt győzelmet aratott Luis Felipe Scolari csapata, amely az egész mérkőzésen nagy fölényben játszott. Hatvan percen keresztül hiába rohamoztak Figóék, hősiesen védekezett az iráni csapat, amelynek a kapujában Mirzapour nem egy fantasztikust védést bemutatott. Deco 22 méteres bombájánál azonban ő sem tudott mit tenni.

A portugálok már az első pillanatokban nekiestek az ellenfelüknek, ám az Angola elleni találkozóval ellentétben ezúttal nem sikerült gyors vezetést szerezniük. Figóék ki akarták engesztelni a hazai szurkolókat a gyenge első meccs miatt, és elsősorban a széleken voltak hatékonyak. Figo és Ronaldo rengeteg dolgozott, szinte minden akció rajtuk keresztül futott. A fiatal manchesteri nagyon akart bizonyítani, de több szituációban is felesleges cselekbe bonyolódott.

Kísért az első meccs

Az első félóra rohamai után kicsit leült a portugálok játéka, de Irán támadásban semmit nem nyújtott. Az egy szem csatár elveszett a portugál hátvédek gyűrűjében, a felzárkózó középpályásoktól semmilyen váratlan ötletet nem láthattunk. Az első félidőt végét ismét megnyomta Portugália – gólt azonban nem sikerült lőniük.

A második 45 perc lagymatag kezdése után tíz percet kellett várni az első komolyabb portugál lehetőségre: Ronaldo lövését Mirzapour kipaskolta. Nyolc perccel később azonban tehetetlenül nézte már végig, amint Deco óriási gólt szerzett. A középpályás a rendkívülien aktív Figo középre gurítását igazítás nélkül 22-ről a jobb kapufa mellett bevarrta. Az iráni portás mozdulni sem tudott a remekül eltalált bombára.


Nehezen adta meg magát Irán 1

Figót nem nagyon tudták megállítani az iráni védõk (AP)

Kiszenvedett győzelem

A vezetés megszerzése után már nem volt olyan sürgős a portugáloknak. Nyugodtan labdázgathattak, mivel Irán egyszerűen képtelen volt tudatos, lendületes támadásokat vezetni. A 80. percben Figót buktatták a tizenhatoson belül, a teljesen jogos büntetőt Cristiano Ronaldo magabiztosan értékesítette. A hátralévő percekben Pauleta még kihagyott egy hatalmas ziccert Ronaldo pedig lesgólt lőtt.

Portugália a második mérkőzésen megszerzett második győzelmével bebiztosította a helyét a legjobb tizenhat között, az irániak pedig az utolsó Angola elleni mérkőzésük után csomagolhatnak.

Portugália-Irán 2-0 (0-0)
Frankfurt, 47 ezer néző
Bíró: Eric Poulat
Gól: Deco (63.), Ronaldo (80., 11-esből)
Sárga lap: Pauleta (45+1.), Deco (48.), Costinha (61.), illetve Javad Nekunam (20.), Merzad Madancsi (32.), Kaebi (73.), Golmohammadi (88.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik