Élet-Stílus

Féregvírus támadja a Yahoo levelezőit

A Yahoo arról számolt be, hogy egy kifejezetten a Yahoo Mail-felhasználókat megcélzó levélvírus ütötte fel a fejét. A keresőcég állítja, eddig csak kevesen kapták meg a fertőzést, ám a Symantec ennél óvatosabbnak tűnik.

A Yammanner néven futó féreg New Graphic Site tárgyú levelekben érkezik a Yahoo postafiókjaiba. Megnyitás után azonnal megfertőzi az áldozat számítógépét, majd más, a címjegyzékben szereplő ismerősökhöz terjed tovább. Ezután az e-mail címeket egy távoli szerverre küldi el, hogy a rosszakarók később spamküldésekhez használják fel. A legtöbb esettel ellentétben itt meg sem kell nyitni a csatolmányt, elég csupán rákattintani a károkozó levelére, és a vírus máris működésbe lép – áll a Symantec jelentésében.

A biztonsági cég mindenkinek azt javasolja, hogy frissítse antivírusszoftverét és tűzfalát, illetve blokkolja az av3@yahoo.com e-mail címről érkező leveleket. „Már dolgozunk a probléma megoldásán, hogy hatékonyan megvédhessük felhasználóinkat a féreg további támadásaitól” – fogalmazott Kelley Podboy, a Yahoo szóvivője a Spotlight News oldalán. „Amint féreggel vagy más online fenyegetéssel kapcsolatos e-mail-visszaélés jut a tudomásunkra, megtesszük a megfelelő lépéseket. A megoldást felhasználóink automatikusan megkapják, nem kell külön erőfeszítéseket tenniük.”

A hétfőn észlelt vírust a Trend Micro és a McAfee is alacsony veszélyességi szintre sorolta be, míg a Symantec ennél egy fokkal komolyabbnak értékelte a veszélyt. Utóbbi cég tájékoztató honlapján azt javasolja a felhasználóknak, hogy a Yahoo Mail szoftver legfrissebb verziójával frissítsék gépüket. „A féreg nem fut a Yahoo Mail beta legújabb verzióján” – áll a Security Response oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik