Élet-Stílus

Estére mindenkit megismerünk

Szerdán az utolsó csapatok is bemutatkoznak: a legnagyobb érdeklődésre a spanyol-ukrán találkozó tarthat számot, de a házigazda második meccse sem akármilyen izgalmakat ígér. Tunézia pedig utolsó afrikai csapatként megmentheti a kontinens becsületét.

Spanyolország-Ukrajna 15 óra

A H csoport két mérkőzésével véget ér a csoportmérkőzések első köre. Az összes nagy csapat bemutatkozott mostanra, már csak a spanyolokat és az ukránokat nem ismerjük. A nyolcadik kvartett két legerősebb válogatottja már az első körben találkozik, hogy – a papírforma szerint – eldöntse az első hely kérdését.

Az ukránok debütálását mindenki feszülten várja, hiszen a kvalifikáció eredményei sokat sejtetnek. A kelet-európai csapat simán szerezte meg az első helyet, Törökországot, az Európa-bajnok görögöket és Dániát beelőzve. Az ukránok erőssége a csapatjáték, amely elsősorban a Chelsea újdonsült igazolására, Andrij Sevcsenkóra épül. Érdekes lesz megfigyelni, hogy nagy nyomás alatt mire lesz képes Oleg Blohin csapata.

A másik oldalon Luis Aragones-nak egy több évtizedes átkot kellene idén megtörnie. A spanyolok hosszú évek óta Európa legerősebb válogatottjai közé tartoznak, ám egy jelentősebb trófea még hiányzik a gyűjteményből. Idén is fogadkoznak Raúlék, de a hazai szurkolók többsége szkeptikus. Meggyőző játékkal azonban hamar meg lehetne őket győzni.


Estére mindenkit megismerünk 1

A nagy stratéga (AFP)

Tunézia-Szaúd-Arábia 18 óra

A H csoport másik mérkőzése is nagy küzdelmet hozhat. Mindkét együttes tisztában van azzal, hogy az ukránokat vagy a spanyolokat nehezebb lesz megverni, mint az első ellenfelet.

Marcos Paqueta és Roger Lemerre is győzelemre fog törekedni, illetve abban reménykedhetnek, hogy a csoport két esélyese botlik egyet-kettőt. A francia tréner csapata az afrikai selejtezőcsoportban, óriási csatát vívott a továbbjutást jelentő első helyért. Csak az utolsó körben sikerült bebiztosítaniuk a tunéziaiaknak a vb-szereplést Marokkó ellenében. A felkészülés nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, de Lemerre egy remek csapatot faragott. Tunézia válogatottját nem szabad lebecsülni, és a francia tréner alatt taktikailag is sokat fejlődtek.

Szaúd-Arábiát is egy sokat tapasztalt szakember irányítja. A brazil Marcos Paquetát hazájában a játék egyik legnagyobb ismerőjének tartják, akinek a karrierjét számos siker övezi. Egyedüli trénerként mondhatja el magáról, hogy egy éven belül két csapattal is világbajnok lett. 2003-ban az U17-es brazil válogatottat vezette sikerre, majd egy 365 napon belül megismételte a bravúrt az U20-as korosztállyal.


Estére mindenkit megismerünk 2

Szerda este is tapsolni fog? (AP)

Németország-Lengyelország 21 óra

A házigazdának nagyon össze kell majd magát szednie, ha helyt akar állni a pontokra szomjazó lengyelek ellen. A németek az első meccset könnyedén hozták, a lengyelek debütálása ezzel szemben gyatrára sikeredett.

Pawel Janas csapata nem engedhet meg magának egy újabb vereséget, hiszen ez a továbbjutásról szőtt álmok végét jelentené. Krzynowekék az első mérkőzésen meglepően ártalmatlanul játszottak, a gólzsák Zurawski mintha nem is lett volna a pályán.

A szövetségi kapitány legalább egy döntetlent követelt játékosaitól, de arra is kitért, hogy korántsem verhetetlen a német csapat. „Mindennél fontosabb, hogy győzzünk, ehhez azonban száztíz százalékot kell nyújtanunk”

A németek abban reménykedhetnek, hogy Ballack visszatérésével javulni fog a játékuk. A Chelsea középpályása már az első mérkőzés előtt jelentkezett Klinsmannál, de az edző nem akart kockáztatni. Most már nyugodt szívvel pályára küldheti az egyetlen német klasszist. „A megroggyant ellenfél mindig a legveszélyesebb, hatalmas harcra számítok szerda este.” – nyilatkozta újságíróknak a német szövetségi kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik