Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás

A vasárnapi gyermeknapig többek közt Erik Sumót, osztrák DJ-császárokat, Tankcsapda-nagykoncertet és Ligeti születésnapi hangversenyt ajánlunk.

A hétvégén ismét nehéz indokot találni arra, hogy miért is maradnánk otthon, amikor meghallgathatjuk az Amorf Ördögök dalszerzőjének B-projektjét, részt vehetünk a lengyel–magyar jazzdiplomáciában, három táncbemutatót nézhetünk meg egy este és a legendás Kruder & Dorfmeister-párosra is pöröghetünk/lazulhatunk. Aki mégis inkább maradna, annak Vonnegut remek könyvét és a szegényes tévéműsor jobb filmjeit ajánljuk.

Menjek…

Péntek, május 26.

…Erikkel sumózni a Zöld Pardonba

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 1


Tövisházi Ambrus a veszélyes arcszőrzetű Tariska Szabolccsal alapította meg az Amorf Ördögöket, amelynek ő maga dalszerző-billentyűse. Tövisházi emellett az Amorf zenei világától el nem távolodva Erik Sumóként saját projektet is visz már vagy négy éve. 2002-ben jelent meg ugyanis ezen márkanév alatt a stuttgarti Pulver Recordsnál két saját száma (Just A Woman / Pretty Nu!). Az azóta eltelt időszakban Erik Sumo Keyserrel és Shurikennel karöltve készített remixeket. Az áttörés, a 12 dalt magába foglaló My Rocky Mountain tavaly szeptemberben jelent meg, és leginkább Gojko Mitic-féle balkáni western filmzenéjeként lehet leírni. Mivel a lemez is sampler nélküli zenészekkel készült, nem lesz gond ugyanezt koncerten is produkálni. Az koncerteken a My Rocky Mountainen is közreműködő zenészek és zeneszerző társak láthatók, hallhatók. Az ütőhangszeren játszó Pápai István, a basszusgitáros Balahoczky István és az énekes Kiss Erzsi. A héttagú formáció másik énekesnője Harcsa Veronika, aki tavaly nyár végén csatlakozott a bandához, valamint Mészáros Ádám gitáros és Farkas Zoltán dobos.

…lengyel–magyar jazzestre az A38-ra

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 2


A Zöld Pardon szomszédságában Eric Sumónál tradicionálisabb vonal kap szerepet. Az A38 Hajó kelet- és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató MOLto Vivace-sorozatának pénteki koncertjén ugyanis Vasvári Pál legújabb magyar–lengyel projektje, illetve a fiatal tagokból álló Tropical Transform Quintet lép fel. A Polish Violin nevű nemzetközi projekt a nagyszerű lengyel hegedűs, Zbigniew Seifert emléke előtt tiszteleg. A két szólóhegedűvel felálló magyar–lengyel együttes a kiváló basszusgitáros, Vasvári Pál szerzeményeit játssza. A Tropical Transform Quintet öt fiatal muzsikus kísélete a fúziós jazz, a népzenei hagyományok és az energikus előadásmód ötvözésére.

…U2-emléknapra az Almássyba

Az est házigazdája, a Station zenekar mellett fellép Schmidt Vera, Jamie Winchester és Nap is. Az est igen erőltetettnek tűnő apropója, hogy idén tavasszal a U2 One című száma lett minden idők legnépszerűbb dalszövege a VH1 zenei csatorna szavazásán. Mindezt gyorsan feledve, egy igazi kultutazásba kezdhetünk a közel tízéves Station U2-interpretátor zenekarral a tíz évvel ezelőtti házibulik kedvenc zenekarának számaival. A szervezők ígérete szerint a zenekar meghökkentő látványelemekkel teszi emlékezetessé az estét: a performansz tartalmaz némi hastáncot, McPhisto figuráját és videókivetítéseket. A programban 3 dal erejéig vendégek is feltűnnek. Mindannyiuk hangját a U2 zenéjéhez válogatták, így ott lesz a megasztáros Schmidt Vera, az evergreen dalok királycsászár tábornoka, Jamie Winchester Nap, akiről a körülötte keringő bolygórendszerünket elnevezték. Ha komolyan nem megy, viccből érdemes ide is elnézni.

Szombat, május 27.

…Táncelőadásokra a MU Színházba

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 3


Triplex előadás jelen esetben az egyet fizet hármat kap kategóriát jelenti. Az este három bemutatót nézhetünk meg: Daniela Hernández Faith Aguafuerte című előadását, Réti Anna: Lélek pulóver nélkül című táncát és Nagy Csilla Monomámiáját. Daniela Hernández Faith anyai ágon magyar származású mexikói táncos-koreográfus. 1979-ben, Mexikóvárosban született, és Magyarországon kezdett el balettel és kortárs tánccal foglalkozni. Tanulmányait New Yorkban, Alvin Aileynél folytatta, majd 2001-ben tért vissza Mexikóba, ahol a Művészetek Nemzeti Akadémiáján fejezte be a koreográfusi szakot. Az Aguafuerte című szólójával 2005-ben elnyerte a mexikói Kulturák és Művészetek Nemzeti Alapjának ösztöndíját. Réti Anna darabjának rövid változata 2005 májusában a legjobb Szóló díjat nyerte el a Szóló-Duó Táncfesztiválon. Majd 2006 márciusában a 10. Stuttgarti Nemzetközi Szóló Táncszínházi Fesztiválon az első helyezett táncos, a második helyezett koreográfia, és a közönség díjat is elnyerte. Nagy Csilla Monomámiájának témája klasszikus: egy férfi és egy nő párkapcsolata. A történet furcsasága, hogy az egymásnak szóló vallomások monológként valósulnak meg a darab során, mivel a két szereplő nem találkozik egymással a színpadon.
Mindketten önmagukba feledkezve egy-egy élettelen eszközzel alakítanak ki duetteket, próbálják pótolni a pótolhatatlant…

… tisztelegni Ligeti György előtt a Művészetek Palotájába

Az 1997-ben alakult UMZE kamaraegyüttes születésnapjának előestéjén, a 83. életévét betöltő Ligeti György előtt tisztelegnek. E jeles alkalomból a 20. és a 21. századi magyar zeneszerzők műveinek legkiválóbb tolmácsolói csatlakoznak hozzájuk. Keller András – aki szólistaként és vonósnégyesével is Ligeti műveinek világszerte elismert tolmácsolója – most a mester 1990-ben készült Hegedűversenyét adja elő, zongorára komponált etűdjeit pedig Csalog Gábor játssza. A Síppal, dobbal, nádi hegedűvel című dalciklust Ligeti Károlyi Katalinnak és az Amadinda Ütőegyüttesnek írta. Weöres Sándor sziporkázóan szellemesen megzenésített hét dala 2000 novemberében, Metzben tartott ősbemutatója óta a világ számos fesztiválján aratott már nagy sikert. A koncerten, az első műsorszám előtt és a művek között Ligeti György nagy tisztelője, a Nobel-díjas Kertész Imre olvas fel írásaiból.


…osztrák DJ-császárokat hallgatni

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 4


A legendás Kruder & Dorfmeister-páros Peter Kruder fele először látogat Magyarországra. A Városligeti Műjégpályán építenek teraszt és hozzá rendezvénysátort, ahol Kruder a „Voom:Voom – Peng Peng” című új projektjét adhatja elő. Kruder & Dorfmeister egy olyan folyamat elindítója volt a kilencvenes évek közepén, melynek hatása a mai napig érződik, és nemcsak Bécs városában. A két bécsi sógor egy csapásra világsztár lett, Madonnától David Bowie-n át a Depeche Mode-ig mindenki az ajtajukban állt sorba remixért. Az esten a The Uptown Felaz, az Infra Gandhi, Dj. Palotai és Dj. Pozsi is megtekeri a bakelitet.


…Tankcsapda zúzásra

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 5



Március 31-én vette kezdetét a Tankcsapda idei tavaszi turnéja, mely egyben beharangozója is legújabb albumuknak, a „Mindenki Vár Valamit” című anyagnak. A koncertsorozat csúcspontja a május 27-i kisstadionbeli lemezbemutató nagykoncert. A három év után új stúdióalbummal jelentkező első számú magyar rockzenekar visszatér a gyökerekhez. Keményebb, balladáktól, popszámoktól mentes igazi rock and roll-korongot tettek le az asztalra. Az együttes várhatóan ezen a koncerten is odateszi magát. Lukács László az Exitnek nyilatkozva elmondta, hogy mindig megvárták azokat a megfelelő időpontokat és szituációkat, amikor kaliberváltást vihettek végbe. Most pedig úgy érzik, hogy az új lemez kapcsán mindenképpen itt az ideje, hogy megmutassák a rajongóiknak, hogy a Tankcsapda lassan tizenhét évnyi folyamatos munka után hol tart 2006-ban. Erre pedig a Kisstadion-koncert kiválóan alkalmas.

Vasárnap, május 28.

…gyermeknapra a Kossuth térre

A vasárnap a gyerekeké, akárcsak a Parlament előtti tér. Itt reggel 9 órától este hétig 600 négyzetméteres homokozó, mászófal, bábjátékműsor és gólyalábasok műsora lesz látható. A folyamatos szórakozásról lufihajtogató bohócok és zsonglőrök gondosodnak. Kézműves szakemberek segítségével a gyermekek megtanulhatnak többek között bábokat, madárijesztőt, szárazvirág-csokrot készíteni. A tavalyi évhez hasonlóan ezen a napon a gyermekek és kísérőik számára a részvétel ingyenes, csakúgy, mint a helyi és helyközi közlekedés. Tavaly körülbelül tízezer gyermek látogatott el szüleivel a Kossuth téri programokra.

…gyermeknapra az Állatkertbe

A Kossuth téri programokkal ellentétben a Állatkertben nem mehetnek ingyen a gyerekek, de 250 forinttal olcsóbb lesz a belépő. A nap egyik támogatójának jóvoltából a főbejáratnál kóstoltatás és ajándékközpont, valamint négy állomásból álló játékos akadályverseny várja a gyerekeket. A majomházaknál lévő sátorban kézműves foglalkozáson és arcfestő programon, a Japánkertnél felállításra kerülő játéktérnél pedig ügyességi játékon lehet részt venni. Egy ismeretterjesztő könyveiről ismert kiadó a Főkapunál mutatja be termékeit, a Nagy-tó partján pedig egy népszerű ismeretterjesztő magazin ifjúsági kiadásával ismerkedhetnek az Állatkert ifjú, és lélekben fiatal látogatói.

…gyermeknapra a Vasúttörténeti Parkba


Hív a vasút, vár a MÁV. Ezúttal a 18 éven aluli gyermekeket a szépen parkosított Vasúttörténeti Parkba. Itt rönkjátszótérrel és egész napos rendezvényekkel várják a családokat. Vasárnap avatják fel – kifejezetten a gyermekeknek készült – Panni motorkocsit, amit az ünnepélyes átadást követően a gyermekek kipróbálhatnak a parkban, ill. a jövőben a Nyugati pályaudvarról naponta menetrend szerint induló kisvonat szerelvényében is alkalmanként közlekedik. A programok között szerepel kézműves játszóház, ügyességi labdajátékok, Lakner Bácsi Gyermekszínháza, zenei programok, hajtányozás, mozdonyvezetés, vasútmodell-vezetés, mozdonyszimulátor.

…kiállításra

Kondor Béla-tárlat a Kogart Házban

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 6


Amit Kondor Béla megalkotott, az egyedi és utánozhatatlan, a festészet legjava. Ebből a kivételes esszenciából válogat több mint 150 műalkotást a Kogart Házban május 19-én nyílt és augusztus 20-ig látható hiánypótló kiállítás. Kondor Béla, a XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotója idén lenne 75 éves. Kiállítása utoljára több mint húsz évvel ezelőtt volt a Nemzeti Galériában, azóta, szégyen a hazai múzeumi szakmára nézve, nem szerepelt az életmű a közönség előtt. A Kondor szellemi és festészeti hagyatéka pedig kivételes, ezért is értékelődött fel a magyar festészet és grafika történetében: szakemberek, műgyűjtők és a művészetek iránt érdeklődő közönség egyaránt a múlt század öt legjelentősebb magyar alkotója között tartja számon. A fiatalon elhunyt Kondor Béla alig másfél évtized alatt olyan új és egyéni festői nyelvet teremtett, amelynek hatása napjainkban is hat a kortárs alkotóművészekre.

Kondor olyan szuggesztív, összetett szimbólumrendszert teremtett, amelyet királyok, angyalok, szentek, ördögök, röpködő csodabogarak és ember által készített masinák, gépezetek népesítenek be, mint valamilyen mélyebb gondolati tartalom szimbólumai. A Kogart Házban most nyíló kiállítás a teljes életművet felöleli 1956-tól, a művész haláláig 1972-ig válogat 164 alkotást. 110 festmény, olajpasztell, monotípia, 35 rézkarc, fametszet, litográfia és akvarell, 8 fotó, 6 Kondor Béla által készített hangszer és 4 úgynevezett „csodabogár”, vagyis repülőgépmodellek, holdkomp és hídmodell szerepel a különleges hangulatú kiállításon.

…moziba

X-Men

Különféle emberfölötti képességekkel virító mutánsok és a hétköznapi (ám jól felfegyverzett) polgárok harcba bonyolódnak, mivel létezik egy „gyógyszer”, ami kiiktatja a mutáns gént, és az utóbbiak nagyon szeretnék, ha az előbbiek szépen bevennék az orvosságot. Amikor a kérdésben éppen állást foglalna a joviális X professzor (Patrick Stewart), felbukkan egykori barátja, mai ellenfele, Magneto (Ian McKellen), aki megint másképp gondolja. És feltámad haló poraiból (konkrétan: a hullámokból) Jean Grey (Famke Janssen) is, aki viszont már Főnixként éled újjá, ami ötös fokozatú (a legerősebb) mutánst jelent, vagyis piszok erős, és bele akar szólni a dolgok menetébe. A jó öreg Farkas (Hugh Jackman) és hű társai – például: Ciklon (Halle Berry) – a maguk ehhez képest szerényebb eszközeivel persze nem adják fel.

Maradjak…

Kurt Vonnegut: A hazátlan ember


Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 7

Vonnegut néhány éve megfogadta, hogy nem ír több könyvet. Most megszegte. Így megy ez.
Személyes hangvételű, mégis a tőle megszokott „fekete humorban” bővelkedő történetein keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogyan gondolkodik az egyik legnagyobb amerikai író a háborúról – a II. világháborútól az iraki háborúig –, pusztuló környezetünkről és az 1960-as években gyártott Saabokról. S mindezt a legjobb formájában írt prózában.
„A szocializmus semmivel sem gonoszabb szó, mint a kereszténység. A szocializmusból éppúgy nem következik Joszif Sztálin meg a titkosrendőrség meg a templomok bezárása, mint ahogy a kereszténység sem áll ok-okozati viszonyban a spanyol inkvizícióval.” – írja valahol. Vagy máshol, akárha Woody Allen mondaná, csak vonnegutosan: „Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának.”
„Francba az egész szarsággal. Van valakinek egy atombombája? Kinek nincs manapság atombombája?” Így megy ez.


…tévézni

Péntek, május 26.
Tv2
23.20

Összeomlás


Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 8


A Michael Douglas által megformált hősnél Los Angeles belvárosa felé hajtva szakad el a cérna, amikor a városba vezető úton, az egyik legforróbb nyári délelőttön kilátástalannak tűnő forgalmi dugóba kerül. Egy ideig eszelős tekintettel figyeli a feje körül keringő legyet, aztán gondol egyet, kiszáll az autójából, és elindul. Útközben baseballütővel miszlikbe aprít egy vegyeskereskedést, mivel szemtelenül magas árat kér, aktatáskájával ver félholtra két útonállót, akik a pénzére pályáztak, majd a tőlük elvett fegyverrel fenyegeti meg egy gyorsétkezde kiszolgálóját, aki nem akar reggelit adni 11 óra után. A tisztességes, öltönyös polgár élete óráról órára omlik össze. Délutánra már ő az egyes számú közellenség, és a rendőrség teljes állománya őt keresi.

Szombat, május 27.
Duna Televízió
20.30

Vodka Lemon

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 9


Hamo, a Vörös Hadsereg nyugalmazott tisztje egy kis kurd faluban él valahol a Kaukázusban. Az özvegy férfi összes vagyona egy régi szekrény, a szovjet időkből maradt televízió, régi egyenruhája és alig tízdollárnyi nyugdíja. Hamo minden nap meglátogatja felesége sírját. A temetőben megismerkedik Ninával, az ötvenes éveiben járó özvegyasszonnyal. Mindketten ugyanazzal az öreg busszal utaznak, alig pár sornyira egymástól. Az egyik nap, amikor Hamo visszaérkezik a faluba, egy levél fogadja, amelyet Párizsban élő fia küldött. A lakók rögtön latolgatni kezdik, mennyi pénz lapulhatott a borítékban. Hamo gondolatai azonban már csak Nina körül forognak. Díjak: 4 díjat nyert a világon, a legjelentősebb – 2003 Velence Nemzetközi Filmfesztivál „San Marco”-díj Hiner Saleem, a legjobb rendezés díja.

Vasárnap, május 28.
m1
22.05

A szomszéd

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás 10


Michael Faraday (Jeff Bridges) tanár, aki a terrorizmusról tart előadásokat az egyetemen. Egyedül neveli gyerekét. Felesége szövetségi nyomozó volt, s életét veszítette egy balul sikerült akció során, amikor rajtaütöttek egy szélsőséges terroristacsoporton. A tragédiába kis híján beleőrült tanárt mind jobban a hatalmába keríti a rettegés. Egyszer csak a kispolgári milliőben szembetalálkozik a tantárgyával, a terroristával (Tim Robbins). A gyanússá váló szomszéd persze nem a testére szerelt villogó bombával hívja fel magára a figyelmet. Ezért a tanárnak nehéz elhitetnie a világgal, hogy nem őrült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik