Élet-Stílus

Madárinfluenza: emberről emberre terjedő vírus ölt?

A madárinfluenza-vírus emberről emberre történő válfaja okozhatta a közelmúltban egy indonéz férfi halálát - állapította meg kedd este az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A madárinfluenza veszélye szempontjából az eddigi legsúlyosabb fejleménynek tekinti az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy a betegség áldozatául esett egy egész család Indonéziában. A szervezetet aggasztja, hogy esetleg emberről emberre terjedt át a vírus, és nőhet az áldozatok száma is.

“Közegészségügyi szempontból mindeddig ez volt a legsúlyosabb fejlemény. Ilyen hosszú fertőzéslánccal még nem találkoztunk. Eddig nem volt tudomásunk olyan esetről, amelyben ne le lett volna magyarázat arra, hogy a betegek hogyan fertőződtek meg” – mondta szerdán Peter Cordingley, a WHO nyugat-csendes-óceáni szóvivője egy tévéinterjúban.

A szervezet képviselői Indonéziában vizsgálták azt az esetet, amelynek során az influenza H5N1-es vírusa egy hat fős családot fertőzött meg Észak-Szumátrán, s mind a hatan meghaltak a fertőzés következtében. A WHO most arra a következtetésre jutott, hogy az utolsó halálesetet, egy fiát ápoló 32 éves férfi halálát a vírus emberről emberre történő válfaja okozhatta. A közleményből ugyanakkor kitűnt, hogy a “családi járvány” kitörésének egyértelmű oka még nem bizonyított.

A szakértők hangoztatták azt is, hogy tovább vizsgálják az indonéziai esetet. Hozzáfűzték, hogy az eddigi ismeretek szerint a vírusfertőzés emberről emberre nem terjed könnyen, ami ellentmond annak, hogy – mint sokan aggódnak – milliókat veszélyeztető, világméretű járvány alakuljon ki.

A szóban forgó indonéz család első tagja áprilisban betegedett meg a fertőzés következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik