Élet-Stílus

Fehéroroszországban betiltották A Da Vinci-kódot

Fehéroroszországban és a Szamoa-szigeteken vallási okokból betiltották, Japánban rekordot döntött A Da Vinci-kód című regényből készült amerikai film.

Ron Howard művének forgalmazását, amelyet Dan Brown világszerte nagy vihart kavart bestselleréből készített, a vallási és nemzetiségi ügyekkel megbízott fehérorosz állami bizottság hétfőn tiltotta be. A döntésben egy olyan bizottságra hivatkoztak, amelyet az országban gyakorolt különböző vallások képviselőiből állítottak össze.

A Tom Hanks, Audrey Tautou és Jean Reno főszereplésével forgatott filmet pénteken mutatták be Minszk három mozijában, csak 18 éven felülieknek, és a három nap alatt látogatottsága megdöntötte a helyi rekordokat. Ugyanakkor a vetítéseket vállaló mozik előtt katolikusok tüntettek. Az ország egyik legbefolyásosabb katolikus papja, Vladiszlav Zavalnjuk pénteken böjtöt kezdett a film bemutatása elleni tiltakozásul.

Ugyancsak betiltották a filmet a csendes-óceáni Szamoa-szigeteken a helyi vallási vezetők javaslatára. A szamoai kormány cenzori hivatala meghívta egy vetítésre az ország egyetlen mozijába a vallási előljárókat, akik szerint a film ellentétes azokkal a keresztény értékekkel, amelyeken a szigetek alkotmánya nyugszik. A mozi tulajdonosa viszont bírálta a döntést, emlékeztetve arra, hogy az alkotmány biztosítja a jogot minden állampolgárnak, hogy azt nézzen meg és abban higgyen, amiben akar.

Japánban szombaton mutatták be A Da Vinci-kódot, és a hét végén 930 ezren nézték meg a szigetországban. Már a forgalmazás is csúcsot döntött, mert egyszerre 863 moziban vetítették. A film japán forgalmazója arra számít, hogy három hónap alatt 8 millióan váltanak rá jegyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik