Élet-Stílus

Operabotrány: Kesselyák lelép?

Kesselyák Gergely, az Operaház főzeneigazgatója korábbi nyilatkozatával ellentétben hétfőn bejelentette: a társulat tagjaként mégsem tudja tovább vállalni az intézmény vezetését Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval.

Kesselyák Gergely közleménye szerint az operaház reformját ő is szükségesnek látta, de zenészként, a társulat tagjaként ezek után nincs, nem lehet közös uta Hegyi Árpád Jutocsával, a színház vezetését vele együtt tovább vállalni nem tudja. A főzeneigazgató emlékeztet arra, hogy Hegyi Árpád Jutocsával közös pályázatukban arra kínáltak megoldást, miként lehetne az operaházat a “leggazdaságosabban üzemeltetni a magyar operakultúra megcsonkítása nélkül”. Kesselyák Gergely szerint a főigazgató nemcsak pályázatuk programjától, de annak fent említett alapelvétől is eltérő modernizáció kidolgozásához látott hozzá.


A főzeneigazgató az MTI megkeresésére elmondta, hogy a többi között Hegyi Árpád Jutocsa radikális létszám- és előadásszám-csökkentésével nem ért egyet. Kesselyák Gergely hangsúlyozta: nem szólítja fel lemondásra a főigazgatót, és ő maga sem adja be lemondását; az intézmény fenntartója, tehát a kulturális minisztérium figyelmét szeretné felhívni arra, hogy nem tud együttműködni Hegyi Árpád Jutocsával.


“Nem az én dolgom felszólítani a felettesemet, hogy mondjon le. Én azt közlöm a fenntartóval, hogy nem tudunk ketten együttműködni, mert annyira eltérő a gondolkodásunk a helyzetről” – mondta a főzeneigazgató az MTI-nek, hozzátéve, hogy nem jelölte meg, mikorra vár döntést a fenntartótól.


A távirati iroda megkeresésére a kulturális minisztérium sajtófőnöke, Olt Boglárka közölte, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az újabb fejleményről, Bozóki András kulturális miniszter még tájékozódik a kérdésben.


Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az MTI-nek megküldött közleményében úgy fogalmaz: a modernizációt haladéktalanul meg kell kezdeni, a változásokat el kell indítani az operaházban, mivel, mint írja, ez “az operaszerető közönség, és az ország érdeke”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik