Élet-Stílus

Művészek alakíthatják a fővárosi köztereket

Az Atlantisz-program keretében idén elkezdődik a közterek kortárs művészeti eszközökkel történő megújítása Budapesten. Mobilszínpad, zenélő kirakat és a megújítani tervezett Nyugati téri aluljáró – csak néhány látványos terv azok közül, amelyekkel idén nyáron találkozhatunk a főváros utcáin.

A közterek újraélesztésének egyik lehetséges és (külföldi példák szerint is) hatékony eszköze köztéri művészeti projektek létrehozása. Jelenleg a kreativitás, az innováció alapvetően a falak között létrejövő produkciókra jellemző. A világon szinte egyedülálló mennyiségű köztéri szobor és emlékmű pedig nem alkalmas arra, hogy interakcióba lépjünk velük, mondanivalójuk kizárja, hogy a köztér és használói közeledjenek egymáshoz.

Az Atlantisz-program a városi közterekben rejlő lehetőségeket kívánja kiaknázni a kortárs művészet eszközeivel, kreatív módon megújítva ezzel a városi környezetet. A program lényege, hogy a klasszikus köztéri munkákkal szemben kétirányú kommunikációra épülő, tehát nemcsak szemlélhető, hanem megszólítható alkotások szülessenek. A terek (parkok, aluljárók, metrómegállók stb.) így új alkotások és események (installációk, előadó-művészeti és más művészeti produkciók) helyszínévé válnak, és egyben ösztönzőleg hatnak a közterek használatára és hasznosítására. A város a művészek bevonásával kezdeményezőként szeretne fellépni a funkcionális és esztétikai értelemben is sikeres közösségi terek megformálásában.

Ötletpályázat a Nyugati téri aluljáró megújítására

Az Atlantisz-program első lépéseként az idei fővárosi aluljáró felújításokhoz kapcsolódva a főváros ötletpályázatot ír ki köztéri művészeti projekt megvalósítására a Nyugati téri aluljáróban. Az ősszel átadásra kerülő helyszínen a padlózat és az oszlopok felületének kreatív kialakítására várnak javaslatokat. Látványos, szórakoztató, a városi közeg pozitív jelenségeit kiemelő ötleteket vár a kiíró profi művészektől, alkotócsoportoktól, illetve egyetemistáktól, főiskolásoktól. A kivitelezésre 5 millió forint áll rendelkezésre, a nyertes pályamű 400 000 Ft díjazásban részesül. Az eredmény június végére várható.

Köztéri művészeti fesztivál

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülettel közös Urban Potentials (UP) projekt ötlete Drezdából indult, idén Budapesten kívül csatlakozott hozzá Salzburg, Rotterdam, Wroclaw is. Az öt projektből álló budapesti akciósorozat június második felében a város különböző pontjain zajlik majd. A közreműködő művészek a főváros arculatát, mindennapjait meghatározó problematikákra fókuszálnak: a város viszonya a Dunához, a közterek újrahasznosítása, a belváros zöldterületeinek növelése, a városképet eltorzító üres üzlethelységek kreatív újrahasznosítása, valamint annak tudatosítása, hogy a városi környezet alakításban a városlakóknak is aktívan szerepet kell vállalniuk.

A kísérőrendezvények többek között lehetőséget teremtenek az elmúlt 15 évben megvalósult köztéri projektek elemzésén keresztül a hazai köztéri művészet lehetőségeinek megvitatására is.
Az UP második része Drezdában zajlik, ahol a meghívott művészek és három helyi művész előzetes kutatómunkája alapján a drezdai problematikára reagáló köztéri alkotásokat hoznak létre.

Ötletpályázat a 4-es metró egyik állomásának kialakítására

A készülő 4-es metró állomásainak kialakítására szintén ötletpályázatot kívánunk kiírni. Elképzelésünket egyeztettük a kivitelezőkkel, akik a felületeket a beérkező ötletek alapján alakítják majd ki. A megállókban megjelenő művészeti munkák közül azokat támogatjuk, amelyek az esztétikai megjelenésen túl összefüggést mutatnak az adott felszín sajátosságaival is. Kihasználják az építészeti adottságokat, megkülönböztethetővé teszik az egyes megállókat, ugyanakkor a teljes vonal tekintetében egységet képviselnek. A pályázat kiírására várhatóan ősszel kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik